Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

N1 [ B.B. ]

16. 10. 2021. 22:15   >>  22:17

NOVO ISTRAŽIVANJE

NASA lansirala Lusi, lovca na asteroide

Američka svemirska agencija NASA lansirala je svemirsku letjelicu koja treba da prouči trojanske asteroide u orbiti Jupitera. Lovac na asteroide Lusi je po lansiranju iz Kejp Kanaverala na Floridi započeo dvanaest godina dugo putovanje koje treba da pruži bolje razumijevanje nastanka Sunčevog sistema.

Svemirska letjelica će oko 2025. proletjeti pored prvog asteroida, nazvanog "Donaldjohanson", koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Zatim će krajem ove decenije proletjeti pored još pet asteroida i napokon 2033. pored još dva, svaki put na udaljenosti manjoj od 600 milja. Među asterodima, najveći ima prečnik od oko 113 kilometara.

Oko 7.000 poznatih trojanskih asteroida kruže oko Sunca u dvije grupe, jedna prije Jupitera, druga poslije njega. Naučnici žele da prouče njihov sastav i preciznu gustinu, masu i zapreminu.

Lusi je dobila ime po 3,2 miliona godina starim skeletnim ostacima ljudskog pretka koji su pronađeni u Etiopiji prije skoro pola vijeka.

Misija će tokom svih 12 godina lova na asteroide koštati 981 milion dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније