Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ N1 ]

16. 10. 2021. 19:28   >>  19:29 1

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Aplikacije koje nikako ne treba da imate na svom mobilnom

Mnogi stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da bi ljudi trebalo da izbjegavaju preuzimanje aplikacija trećih strana zbog zlonamjernog softvera i bezbjednosnih problema. Nažalost, zvanične prodavnice aplikacija poput Google Play Store i Apple App Store mogu biti jednako opasne.

Hakeri pronalaze razne načine za zaobilaženje bezbjednosnih mjera. Google Play posebno je ranjiva, kako zbog popularnosti Androida, tako i zbog toga što nema zatvoreni sistem poput Applea.

Korisnici vjeruju i da su na tim zvaničnim platformama sve aplikacije legitimne i vjerodostojne, ali to može biti opasno i korisnici bi ipak trebalo da budu prilično oprezni.

Ovo je sedam najopasnijih aplikacija koje ne biste trebalo da instalirate na svoj mobilni telefon.

1. Aplikacije za reprodukciju muzike
Na pametnim telefonima dolaze već dobre aplikacije za reprodukciju muzike, a preuzimanje nekih novih može da ugrozi bezbjednost vašeg uređaja. Jedna od takvih alikacija je Fildo Music.

2. Nepouzdani pretraživači
Korisnici putem pretraživača dijele mnoge lične informacije, a neki od nepouzdanih mogu ugroziti vašu bezbjednost na internetu. Primjeri takvih pretraživača su UC Browser i Dolphin Browser.

3. Besplatni VPN
Besplatni VPN uvjerava korisnike da im je njihova bezbjednost na prvom mjestu, ali to najčešće nije tako i mnogi od njih prodaju podatke svojih korisnika kako bi zaradili. Izbjegavajte besplatne aplikacije VPN-a kao što su SuperVPN i Pacific VPN.

4. Snimači
Kao i kod muzičkih plejera, većina pametnih telefona već ima instalirane visokokvalitetne diktafone i snimače pa nema potrebe instalirati neke nebezbjedne kao što su QRecorder, aplikacija za koju je utvrđeno da koristi trojanac AlienBot.

5. Aplikacije za čišćenje uređaja
Iako postoje legitimne aplikacije za čišćenje telefona, postoje i mnoge koje mogu učiniti više štete nego koristi. Neke od njih su Super Clean, Cleanit i Virus Cleane.

6. Aplikacije za povećavanje RAM memorije
Ne postoji način za povećanje RAM-a telefona. Svaka aplikacija koja tvrdi drugačije je definitivno zlonamjeran softver. To uključuje aplikacije poput Memory Safe i Warehouse Storage.

7. Nepoznati antivirusni programi
Antivirusni programi mogu biti korisni, ali platforma Google Play je preplavljena tim aplikacijama. Pri tome svaka od njih tvrdi da je upravo ona najbolja i najsigurna opcija koja štiti vaš telefon od virusa i zlonamjernog softvera, piše AH. Držite se legitimnih, poznatih marki antivirusnih programa.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније