Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J.

12. 10. 2021. 11:14   >>  12:16

NAUČNICI

Mjesec se ohladio mnogo kasnije nego što se do sada vjerovalo

Mjesec se ohladio kasnije nego što se do sada vjerovalo, sugeriše materijal koji su sa ovog prirodnog satelita prikupile kineske sonde.

Ostaci stijena nastali topljenjem magme koji su sa Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije milijardu godina su mlađi od materijala sakupljenog u ostalim misijama prije više decenija, piše u članku objavljenom u časopisu „Sajens“.

Uzorci doneseni sa američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijardi godina, ali oni prikupljeni tokom kineske misije „Čang`e-5“ krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi.

Ti podaci upućuju na zaključak da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala duže nego što se pretpostavljalo.

U decembru prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na dosad neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave Okeanus Procelarum.

Na Zemlju je donesen 1.731 gram uzoraka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније