Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ rtcg.me ]

15. 10. 2021. 06:45   >>  15. 11. 2021. 15:09 1

SVEMIRSKI OKEANI

Identifikovana nova vrsta egzoplaneta

„Ako smo sami u svemiru, onda je njegov ostatak samo traćenje vremena i prostora", rezignirano je konstatovao jedan od slavnih astro-fizičara. Ako je za utjehu, nijesmo sami. Do sada smo saznali da nam društvo, u beskrajnom prostorno-vremenskom kontiniumu, mogu praviti mikroorganizmi. No, sačekajmo svevideće oko James Weeb teleskopa koje će zaviriti, u maju iduće godine. u najdublji ponor vidljivog dijela vaseljene.

Astronomi sa Univerziteta Kembridž identifikovali su novu klasu egzoplaneta koju su nazvali Hycean. Naučnici su otkrili da takve planete prekriva okean, a temperatura na njihovoj površini može dostići 200 ° C. Stručnjaci vjeruju da tamo u takvim uslovima mogu živjeti mikroorganizmi, prenosi RT.

Istraživači su otkrili da su te egzoplanete prekrivene okeanom, a da je njihova atmosfera bogata vodonikom. Mogu biti 2,6 puta veće od Zemlje, dok im masa može premašiti Zemljinu deset puta. Temperatura na njihovoj površini raste i do 200 ° C. Astronomi vjeruju da mikroorganizmi mogu živjeti u takvim uslovima.

Naučnici smatraju da će za detaljno proučavanje Hycean egzoplaneta, biti potreban snažan teleskop sljedeće generacije - na primjer, svemirski teleskop James Webb (JWST), koji bi trebalo da bude lansiran krajem ove godine. Taj teleskop je 100 puta jači od, do sada najmoćnijeg teleskopa Habl. Okretaće se oko Sunca na 1,5 miliona kilometara što je skoro pet puta dalje od Habla. Web će, nakon podešavanja opreme i parametara krenuti da šalje fotografije već u maju naredne godine. Biće u stanju da detektuje još hiljade egzoplaneta koje su, trenutno, nevidljive ljudskom oku.

Podsjetimo da su prve egzoplanete na kojima bi život mogao postojati otkrivene prije 30 godina. Do danas je izvan Sunčevog sistema otkriveno više od 4 hiljade egzoplaneta.

Međutim, pokazalo se da su egzoplanete u blizini patuljastih zvijezda neprikladne za život.

U galaksiji ima daleko manje nastanjivih planeta nego što se mislilo. Do ovog zaključka došli su naučnici s Harvarda. Na primjeru jedne od kopnenih egzoplaneta, istraživači su otkrili da se nebeska tijela koja kruže oko malih zvijezda mogu pokazati kao beživotno kamenje. Prepreke za nastanak atmosfere potrebne za nastanak i održavanje života nijesu samo male veličine zvijezda, već i putanje većine egzoplaneta koje su im previše blizu.

Naučnici s Univerziteta Harvard vjeruju da bi se popis potencijalno održivih planeta na Mliječnoj stazi mogao značajno smanjiti. Ranije neistraženi uslovi koji utiču na vjerovatnost atmosfere (kao preduslov za nastanak života) objavljeni su u časopisu Nature.

Razvojem opreme i naučnih spoznaja, broj otkrivenih planetarnih sistema raste gotovo svakodnevno i iznosi više od 3 hiljade. Štaviše, ukupan broj egzoplaneta Mliječne staze može dostići 10 milijardi. Većina ovih nebeskih tijela okreće se oko crvenih patuljaka - zvijezda manjih od našeg Sunca - i na svakoj od njih, teoretski, mogao bi nastati život. Međutim, naučnici s Harvarda vjeruju da takvim planetama, naročito onima u orbitama blizu svojih zvijezda, može nedostajati atmosfera potrebna za stvaranje i održavanje života.

Istraživači su proučavali jedno od tih nebeskih tijela -  planetu sličnu Zemlji LHS 3844b - i otkrili da je to gola, beživotna stijena i da nema otkrivenih slojeva gasova koji bi ga mogli zaštititi od opasnog zračenja crvenog patuljka i zadržati njegovu toplotu.

LHS 3844b se okreće oko svog sunca u kratkoj 11-satnoj orbiti, pri čemu je jedna strana planete uvijek okrenuta prema zvijezdi, dok je druga uvijek u sjenci. Da planeta ima atmosferu, tada bi se dio toplote s osvijetljene strane nužno prenio na dio planete u sjenci, kažu istraživači.

Naučnici su analizirali podatke o klimi planete dobijene Spitzer teleskopom. Otkrili su da se strana LHS 3844b, okrenuta prema zvijezdi, zagrijava na više od 760 stepeni Celzijusa, dok je na tamnoj strani apsolutna nula. Dobijeni podaci, prema stručnjacima, ukazuju na nepostojanje atmosfere u LHS 3844b i ukazuju na to da se površina planete sastoji od guste stijene (najvjerovatnije bazalta) i da je beživotna kamena pustinja.

Nakon početnog entuzijazma, očito je da će čovječanstvo čeka dug put do otkrića vanzemaljskog oblika života. Do tada možemo da uživamo u sopstvenoj ekskluzivnosti.

 

Preveo i priredio: S.Đurđić

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније