Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

23. 02. 2013. 13:07   >>  13:02

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE

"Zombi ćelije" efikasnije od živih

Istraživači iz Nju Meksika (SAD) ,uspjeli da stvore zombi ćelije - gotovo savršene replike ćelija sisara, koje vrše mnoge od funkcija živih ćelija, ali zapravo nijesu žive.

 

Ali umjesto da progone i jedu ljude, što zombiji iz filmova najčešće rade, ti  majušni zombiji rade u našu korist - i već nalaze širok niz primjena, od senzora do katalizatora u pogonskim baterijama.

Ako se pitate kako, treba se samo sjetiti činjenice da ćelija predstavlja sljedeći moguć korak u nanotehnologiji, u kojoj naučnici mašine više ne grade od veklih komada metala, već od pojedinačnih atoma i molekula.

"Izgradnja struktura nanometarskih dimenzija predstavlja vrlo veliki izazov za naučnike", piše tim povoodom dr Brajan Ker, stučnjak u oblasti nauke o materijalima iz Nacionalne laboratorije Sandija u Albukerkiju.

"U stanju smo da napravimo čestice i nizove, ali proizvoljnu 3D strukturu još nijesmo uspjeli da načinimo. Uz pomoć ove tehnike (tj. zombi ćelija), te strukture ni ne moramo da gradimo" - priroda to čini umjesto nas".

 

 

 

Tehnika o kojoj je riječ podrazumijeva taloženje silikata - materije od koje je načinjen pijesak - na majušnim strukturama unutar živih ćelija. Nakon toga, ćelije se zagrijavaju kako bi proteini od kojih se sastoje sagorjeli, a za njima ostaju neživi, ali strukturno slični zombiji.

Zombijima koji teturaju kroz holivudske filmove ove minijaturni zombiji slični su i po tome što ih se ne može lako otarasitii.

Prema rečim dr Džefrija Brinkera, još jednog člana istraživačkog tima i profesora na Univezritetu Nju Meksika, zombi ćelije postoje u “čvrstom, trodimenzionalnom, stabilnom obliku, koji se neće deformisati čak ni prilikom zagrijevanja na preko 500 C. Postojanost ovih delikatnih struktura je prosto zapanjujuća”.

Rezultati istraživanja o kojima je reč objavljeni su u naučnom časopisu “Prosajdings of nešenel akademi of sajens”, u članku pod nazivom, “Ćelijska složenost uhvaćena u trajnim silikatnim biokompozitima”.(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније