Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

30. 07. 2021. 12:24 >> 12:25

POSLIJE 15 GODINA

Ruski naučni modul stigao do Međunarodne svemirske stanice

Poslije skoro 15 godina odlaganja i tehničkih zastoja, novi ruski naučni modul nazvan "Nauka" uspješno je danas pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) u orbiti Zemlje, objavila je ruska svemirska agencija "Roskosmos".

Međutim, treba još nekoliko mjeseci rada uz niz izlazaka posade u svemir da bi se "Nauka" mogla koristiti.

Taj naučni modul poletio je raketom "Proton-M" 21. jula s ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Iako je "Nauka" laboratorijski modul, poslužiće i za drugi rad i kao skladište opreme za regeneraciju vode i kiseonika, kaže "Roskosmos".

Težak 20 tona i unutrašnje zapremine od 70 kubnih metara to je jedan od najvećih elemenata ISS. Građen je još od 1990-ih godina, ali je stalno odlagano njegovo lansiranje, prvobitno planirano za 2007.

Kao i drugi ruski svemirski projekti imao je problema s finansiranjem, birokratskih grešaka i tehničkih problema.

"Nauka" zamjenjuje ruski modul za pristajanje "Pirs" koji se u ponedjeljak odvojio od ISS-a i izgorio pri ulasku u Zemljinu atmosferu iznad Tihog okeana.

"Pirs" je bio povezan sa orbitalnom stanicom ISS od 2011. godine i trebalo je da se koristi samo pet godina, ali je odlaganje njegove smjene primoralo "Roskosmos" da mu produži vijek.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније