Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

23. 02. 2013. 09:42   >>  09:41

SVEMIRSKA AVANTURA

Milijarder kreće na Mars

Prvi svemirski turista Denis Tito sada ima novu misiju. 72-godišnji milijarder objavio kako do 2018. planira da organizuje privatnu svemirsku misiju do Marsa koja bi trajala 501 dan.

 

 

 

Tito je na tu zamisao došao jer će tada doći do poravnavanja Marsa i Zemlje što će omogućiti brži let od jedne planete do druge.

Do Crvene planete ljudska posada doći će modifikovanim "Spejs iks dragon" (SpaceX Dragon) kapsulom koju ne bi napuštala, jer je zamisao da se samo preleti Mars.

Mnogi pohvaljuju Titovu ideju budući da se radi o početku nove ere istraživanja svemira još od vremena slijetanja na mjesec.

 

 

 

Međutim, nakon što je javnost saznala za organizovani put na Mars, u medijima su se počele voditi razne polemike. Primjera radi, rok za pripremanje misije vrlo je kratak, a sama kapsula koja može  da primi do sedam osoba, i to u vrlo malom prostoru, još se nije dokazala kao pouzdana. Stoga se postavlja pitanje može li posada da izdrži 501 dan bez odvojenih tuševa, privatnih soba i ostalog luksuza.

"Nju spejs žurnal" (NewSpace Journal) piše kako će Tito 27. januara organizovati konferenciju za novinare na kojoj će pobliže pojasniti čitav projekt, a navodno bi u kapsuli trebalo da se nađe dvoje ljudi. (nydailynews)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније