Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

07. 06. 2021. 22:19 >> 08:09
1

NAREDNOG MJESECA

Osnivač Amazona leti u svemir

Džef Bezos (57), osnivač američke tehnološke kompanije Amazon, narednog mjeseca će u svemir letjelicom svoje svemirske kompanije "Blu oridžin"(Blue Origin).

Ta letjelica će prvi put na veoma kratak izlet u svemiru s ljudskom posadom 20. jula, na godišnjicu slijetanja  Apola 11 na Mjesec.

Tako će u prvoj posadi koja bude iz Teksasa poletjela u kapsuli "Blue Origin" biti posada, zatim osnivač Amazona i njegov mlađi brat Mark koji je vatrogasac.

Uz njih će tokom svega 10-minutnog skoka do svemira i nazad biti najveći ponuđač na dobrotvornoj aukciji koja se završava u subotu. Najbolja ponuda zasad je 2,8 miliona dolara, a učestvuje skoro 6.000 ljudi iz 143 zemlje. Novac sa aukcije će biti dat Klubu za budućnost, fondaciji kompanije Blu oridžin.

Bezos je početkom februara rekao da odlazi s mjesta izvršnog direktora Amazona, specijalizovanog za e-trgovinu, da bi se posvetio svojoj svemirskoj kompaniji.

"Blue Origin" je u aprilu uspješno završio 15. probni let rakete "New Shepard" za višekratnu upotrebu, pri čemu je kapsula dostigla visinu od 106 kilometara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније