Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba ]

31. 03. 2021. 09:26   >>  09:27

FRANCUSKA FIRMA

Vještačko srce već testirali na 19 ljudi

Francuska kompanija "Carmat" razvila je vještačko srce koje mijenja ovaj organ kod ljudi koji čekaju transplantaciju.

Bolesti srca su najveći uzrok smrtnosti na svijetu, a jedna od pet osoba u razvijenim zemljama se bar jednom susretne sa srčanim problemima. Kod najtežih srčanih bolesnika u većini slučajeva transplantacija jedini prihvatljivi tretman. Međutim, u tom slučaju otežava činjenica da pacijenti provedu godine na listi čekajući transplantaciju.

Kako bi olakšala pacijentima koji čekaju na transplantaciju, francuska kompanija "Carmat" razvila je potpuno vještačko srce koje će mijenjati taj organ sve dok donor ne bude pronađen.

To srce je oblikom slično ljudskom, težine četiri kilograma, a pokreće se uz dva paketa baterija u trajanju od četiri sata, nakon čega uređaj prelazi na glavno napajanje.

Ugrađeni senzori određuju krvni pritisak, a kao odgovor algoritam kontroliše protok krvi u stvarnom vremenu.

"Funkcioniše poput ljudskog srca, pa ako pacijent hoda, protok krvi se povećava, a ukoliko miruje, protok krvi je stabilan i nizak", rekao je Stefan Piat, izvršni direktor "Carmata".

Dijelovi koji su u kontaktu s krvlju pacijenta izrađeni su od materijala koji je kompatibilan s ljudskim tijelom, a sve kako bi se smanjio rizik od neželjenih reakcija. Piat je objasio da uređaj ne zahtijeva održavanje kada se jednom hirurški ugradi.

Dosad je 19 pacijenata dobilo ovaj uređaj u testnim operacijama, a u decembru je kompanija dobila CE oznaku, što je ovoj francuskoj kompaniji omogućilo da proizvod prodaje i u Evropskoj uniji.

Prošli mjesec dobila je odobrenje za pokretanje studije izvodljivosti kako bi dobila odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U "Carmatu" se nadaju da će svoje vještačko srce početi prodavati u Njemačkoj do kraja juna. Do kraja godine Piat želi da Carmat napravi 20 vještačkih organa koje će prodati bolnicama po cijeni od više od 160.000 eura. Iako je prikladan za većinu muškaraca, trenutni dizajn je prevelik za veliki broj žena, piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније