Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 02. 2013. 09:49 >> 09:45
1

POTVRĐENO

Otkrivena najmanja planeta

Riječ je o sustavu Kepler -37 ,smještenom oko sazvježđa udaljenog 210 svjetlosnih godina od Zemlje.

 

 

Naučnici  iz opservatorijuma Kepler, tvrde da je planeta neznatno veća od Mjeseca i veličine je jedne trećine veličine Zemlje.

"Iako je zvijezda Kepler-37 slična našem Suncu, sastav se razlikuje od sistema u kojem živimo. Vjerujemo da Kepler-37b nema atmosferu i ne može podržati život kakav mi poznajemo. Možemo sa skoro stopostotnom sigurnošću reći da je planeta stjenovita", rekli su naučnici.

Važnost ovog otkrića ogleda se u činjenici da Kepler-37b pokazuje da su malene planete mnogo češća pojava negošto se to prvobitno mislilo, poručuju stručnjaci.

"Otkrili smo planetu manju od bilo koje planete u našem sastavu, koja se nalazi u orbiti jedne od nekoliko zvijezda koje su dovoljno svijetle i tihe da dozvole detekciju", rekao je Tomas Barkli, vođa ovog istraživanja.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније