Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

04. 03. 2021. 08:32   >>  08:32 1

USPJEŠNO LANSIRANJE, ALI...

Raketa Spejs Eksa eksplodirala nakon uspješnog spuštanja

Raketa američke kompanije Spejs Eks (SpaceX), koja je dizajnirana za misije na Mars, uspješno se spustila na tlo u novom testu, ali je eksplodirala nekoliko minuta kasnije u događaju koji je prenošen uživo na Jutjubu.

Raketa Staršip SN10 je poletjela iz Boka Čike u 18:15 sati po lokalnom vremenu, za nekoliko minuta se popela na visinu od 10 kilometara i potom se spustila na površinu pored lansirne rampe, prenosi Klix.ba.

Jasno se vidio plamen, a nekoliko minuta kasnije dogodila se eksplozija.

Prethodno je juče pokušaj lansiranja bio otkazan poslije paljenja motora. Direktor Spejs Eks Elon Mask rekao je da je to učinjeno zbog pogrešnih postavki za povećavanje snage motora.

Prototipovi ove rakete su eksplodirali i ranije prilikom dva pokušaja spuštanja, u februaru i decembru 2020. godine.

Staršip je svemirski brod predviđen za višestruku upotrebu u misijama na Mars i predviđeno je da ponese do 100 ljudi. Mask je ranije izjavio da bi prvi probni let do Zemljine orbite mogao biti obavljen ove godine, ali da bi plan mogao biti preispitan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније