Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Beta ]

10. 02. 2021. 07:08 >> 07:08
2

"AMAL"

Arapska svemirska letilica u orbiti oko Marsa

Svemirska letilica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak je ušla u orbitu oko Marsa što je veliki, istorijski trijumf prve međuplanetarne misije arapskog svijeta.


Kontrolori u Svemirskom centru UAE u Dubaiju skočili su sa stolica i prolomio se aplauz kada se čulo da je letilica zvana "Amal" - na arapskom: "Nada", stigla do kraja svog sedmomjesečnog putovanja od 300 miliona milja i počela da kruži oko "Crvene planete", gdje će prikupljati podatke o atmosferi Marsa.

Signal letilice s porukom da je stigla na odrediše, od Marsa do Zemlje je putovao 11 minuta.

S vidnim olakšanjem, Omran Šaraf, direktor misije, izjavio je: "Narodu UAE i arapskim i islamskim državama objavljujemo uspjeh: UAE su stigli do Marsa!".

Još dvije automatske letilice, iz SAD-a i Kine, trebalo bi da stignu do Marsa sljedećih dana. Sve tri misije pokrenute su u julu da bi iskoristile blisko poravnanje Zemlje i Marsa.

Dolazak "Amale" svrstava UAE u visoku ligu od samo pet svemirskih agencija u istoriji koje su izvele funkcionalnu misiju do Marsa.

Oduševljeni Mohamed bin Zajed Al Nahjan, vladar UAE, bio je u kontroli misije i rekao: "Čestitam rukovodstvu i narodu UAE. ... Radost je neopisiva".

Oko 60 odsto dosadašnjih misija do Marsa završilo se neuspjehom, padom, sagorijevanjem ili nekom drugom propašću što svjedoči o složenosti međuplanetarnih putovanja i teškoćama spuštanja kroz retku atmosferu Marsa.

UAE, federacija od sedam šeikata, htjela je "Amal" da bi rasplamsala maštu svojih naučnika i pokrenula svoje mlade snage kao pripremu za budućnost kada nafte nestane ili, što je vjerovatnije, kada njena upotreba drastično opadne, te i dosadašnji veliki prihod od nje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније