Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92 ]

21. 12. 2020. 10:20   >>  10:20 3

MSS

Astronautima curi vazduh, ne pronalaze rupu

Sa Zemlje umiruju, ali se na 400 kilometara od naše planete odvija drama - posada Međunarodne svemirske stanice ne uspijeva da pronađe rupu kroz koju curi vazduh.

U ruskom dijelu Međunarodne svemirske stanice (MSS) kosmonauti u velikom cajtnotu traže pukotinu. Rezerve kiseonika opadaju, a još nije jasno gdje on curi, javlja agencija Tass poslije razgovora centrale u Moskvi sa posadom svemirske stanice.

Kosmonaut Sergej Rižikov im je poručio da vazduh izlazi kod prelaza ka modulu Zvijezda, ali da posada još ne zna gdje.

Pad pritiska je registrovan još početkom avgusta, ali sada vrijeme curi. U igri je mogućnost da se taj dio MSS kompletno zapečati kako se ne bi ugrozila cijela stanica. No to bi u velikoj mjeri ograničilo rad na MSS.

Nema opasnosti po ljude

U oktobru je posada pribjegla triku – pustili su kesicu sa čajem da levitira i da je usisa rupa kroz koju curi vazduh. Tako su zbilja našli pukotinu od 4,5 santimetara koju su zapušili. Nije bilo jasno kako je do nje došlo, ali je jasno da vazduh i dalje nekuda izlazi, prenosi Dojče Vele.

Nije pomogao ni izlazak jednog kosmonauta do spoljne strane stanice. Ruska svemirska agencija Roskosmos sve vrijeme naglašava da ne postoji neposredna opasnost po posadu. "Sve je pod kontrolom", tvrdi Dimitrij Rogozin, šef Roskosmosa.

Za februar je planiran let teretne sonde Progres koja treba da dopremi nove količine kiseonika na MSS. Ukoliko u međuvremenu postane gusto, američka NASA bi mogla da uskoči i pošalje bespilotnu letelicu sa kiseonikom.

Modulu prošao rok trajanja?

Međunarodna svemirska stanica stara je više od dvije decenije. Prije dvije godine je otkrivena jedna rupa koja je izazvala kontroverze. U posljednje vrijeme se astronauti pate sa snabdevanjem strujom i toaletom.

 

Na MSS se trenutno na 400 kilometara od Zemlje nalazi sedmoro ljudi: dvojica Rusa, četvorica Amerikanaca i jedan Japanac.

U oktobru je kosmonaut sa najdužim stažom u svemiru Genadij Padalka u jednom intervjuu bio sasvim direktan: "Svi moduli ruskog dijela su potrošeni", rekao je on. Zapravo je oprema planirana da traje 15 godina i rok joj je odavno prošao, kaže Padalka.

Ni izlazak kosmonauta spolja nije pomogao

MSS je jedina svemirska stanica – zapravo vještački satelit sa ljudskom posadom – koja uopšte postoji. Na njoj se u bestežinskom stanju vrše značajni eksperimenti iz raznih naučnih disciplina. MSS neprestano kruži orbitom tako da obiđe Zemlju za 92 minuta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније