Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Tanjug ]

11. 12. 2020. 10:22 >> 10:23

ZBOG KORONE DRUGAČIJA CEREMONIJA

Dobitnicima Nobelova nagrada uručena u njihovim domovima

Ovogodišnji dobitnici primili su Nobelovu nagradu na hiljadu kilometara udaljenosti, u mjestima u kojima stanuju, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj sali u gradskoj većnici u Stokholmu.

Švedski kralj Karl XVI Gustaf, koji u normalnim okolnostima uručuje nagrade lauretima, poručio je iz kraljevske palate da je ovo uistinu jedna drugačija ceremonija.

Dodjela nagrada prenošena je uživo, a svi laureati su zbog pandemije korona virusa ostali u svojim domovima, prenosi Rojters.

Majkl Hoton, koji je zajedno sa Harvijem Alterom i Čarlsom Rajsom dobio Nobelovu nagradu za medicinu, bio je u svojoj bašti u Kaliforniji, odjeven u svakodnevnu odjeću, kada je primio nagradu.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Luiz Glik nagradu je primila u svojoj bašti u Bostonu, takođe u jednostavnoj odjeći, dok se Rajnhard Gencel odlučio za smoking.

Neki od njih nosili su maske kada im je uručena medalja i diploma, uz novčanu nagradu od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara).

S obzirom na to da je ovogodišnja ceremonija otkazana zbog pandemije, laureati su pozvani da prisustvuju narednoj, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

Tradicionalno se sve raskošne Nobelove ceremonije dodjele nagrada održavaju 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela u Stokholmu, osim nagrade za mir koja se održava u Oslu, u susjednoj Norveškoj iz razloga, koje je Nobel zadržao za sebe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније