Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba ]

04. 12. 2020. 09:06   >>  09:06 2

NASA

Asteroid veličine Kipa slobode prošao pored Zemlje

Specijalisti za odbranu planete iz američke svemirske agencije NASA saopštili su da je pored Zemlje u četvrtak prošao asteroid veličine Kipa slobode.

Svemirska stijena s oznakom 2020 WD5 je otkrivena tek 18. novembra, a njen prečnik iznosi između 96 i 210 metara. Dvostruko je veća od londonskog Big Bena, a kreće se brzinom većom od 100.000 km/h.

Preciznije, asteroid je pored naše planete prošao brzinom od 109.548 km i na udaljenosti od 6,5 kilometara. Ipak, eksperti upozoravaju da je zabrinjavajuće to što smo za asteroid saznali samo dvije sedmice prije nego će proći pored Zemlje.

"Uzimajući u obzir duži vremenski period, šanse da Zemlju udari asteroid nisu zanemarive", saopćeno je ranije iz NASA-e.

Osim ovog asteroida, pored Zemlje je prošao i asteroid 2020 VZ6 prečnika 32 metra, ali mnogo bliže. Bio je udaljen svega 349.000 km.

Pored planete su prošli i asteroidi 2020 WB4 i 2020 WP na udaljenosti od 582.000 i 3,3 miliona km.

Danas pored Zemlje prolazi asteroid 2020 WS2 prečnika 40 metara i to na udaljenosti od 4,6 miliona km.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније