Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Mina ]

24. 11. 2020. 09:00   >>  09:00 1

SAKUPLJANJE UZORAKA

Kina poslala raketu na Mjesec

Kina je u ponedjeljak lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Mjeseca, čime će postati prva zemlja koja je to učinila još od 1970. godine, prenosi Rojters.

Raketa pod nazivom "Long mart-5" je lansirana sa ostrva Hajnan.

Misija Čang E-5 nazvana po drevnoj kineskoj boginji mjeseca sakupiće lunarni materijal kako bi pomogla naučnicima da više saznaju o nastanku i formiranju Mjeseca.

Ukoliko misija bude uspješna, Kina će biti treća zemlja koja je vratila uzorke sa Mjeseca, poslije Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog saveza.

Svemirsko vozilo bi trebalo da vrati uzorke na zemlju za 23 dana, a Kina je prošle godine imala prvo slijetanje bez posade na Zemljin satelit.

Ove godine je lansirala sondu ka Marsu, a 2022. godine planira da ima stalnu ljudsku posadu u svemiru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније