Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

25. 09. 2020. 23:25 >> 23:25

"DAN BATERIJA"

Teslina baterija razočarala investitore

S nestrpljenjem očekivani "Dan baterija" na kojem je Ilon Mask najavio jeftinije modele Tesle zasnovane na moćnijim baterijama, ali za koje će trebati vremena, nije ispunio očekivanja investitora što je rezultiralo padom vrijednosti dionica kompanije i pitanjima stručnjaka o efikasnosti najavljenih inovacija, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Osnivač Tesle, Ilon Mask najavio je tehnologiju za koju kaže da će Tesline baterije učiniti jeftinijim i moćnijim, a električni automobil pristupačnim, što investitore ipak nije oduševilo, navodi BBC.

Na prezentaciji koju je Mask nazvao "Dan baterije", predstavljena je mogućnost realizacije potpuno autonomnog Tesle u vrijednosti od 25.000 dolara za otprilike tri godine.

Mask je istakao da su za jeftinije modele Tesle najvažnije inovacije u načinu na koji kompanija dizajnira baterije, čime će se radikalno poboljšati njihova učinkovitost. Teslin pristup, dodaje BBC, uključuje integrisanje baterije tako da ona čini dio strukture vozila, čime se smanjuje efektivna težina baterije.

Glavna najava, ističe britanski javni servis, bile su Tesline nove veće cilindrične baterijske ćelije koje bi trebalo da pruže pet puta više energije, šest puta više snage i 16 odsto veći domet vožnje. Ali, za primjenu tehnologije koja je najavljena vjerovatno će trebati godine.

Ulagači se povlače iz Tesle poslije Maskovog praznog "Dana baterije", piše Tajms, ističući da se očekivalo da će kompanija najaviti značajan proboj s novom tehnologijom baterija koje bi imale kapaciteta za Teslin pogon za cijeli životni vijek električnog automobila.

Međutim, dodaje list, Mask je dan uoči prezentacije na Tviteru naveo da ono što kompanija najavljuje neće dostići ozbiljnu veliku proizvodnju do 2022.

U utorak, prije večernjeg događaja, tržišna vrijednost Tesle je smanjena za 23,5 milijardi pošto su dionice kompanije pale za 5,6 odsto. Dionice su već narednog dana umanjene za dodatnih 10,3 odsto, pa je, ukazuje Tajms, Mask za dva dana izgubio više od 50 milijardi dolara.

Umjesto predviđene baterije kapaciteta do milion i po kilometara, Mask je najavio smanjenje troškova baterije za više od polovine i jeftiniji električni automobil koji će biti dostupan za otprilike tri godine, piše Fajnenšl tajms i ukazuje da su analitičari i stručnjaci podijeljeni oko značaja najave.

"To je suluda inovacija", rekao je Pjer Feragu, analitičar iz Nju strit riserča navodeći da Tesla pokazuje "da ima put kojim će zadržati vodstvo u sljedećoj deceniji".

Hemijske promjene u baterijama samo su "inkrementalni" koraci, rekao je Džin Berdičevski, koji je radio na bateriji za prvo Teslino vozilo. On smatra da bi veći učinak imalo "korišćenje inženjeringa za smanjenje troškova proizvodnje".

Mask je takođe najavio da će Tesla djelimično preuzeti kontrolu nad svim fazama proizvodnje svojih baterija, uključujući osnovne baterijske ćelije, preradu sirovina, pa čak i kupovinu rezervi litijuma koje su još u zemlji.

Većina svjetskih proizvođača automobila klonila se izrade vlastitih baterijskih ćelija, navodeći visoke investicione troškove i nedostatak stručnosti u industriji kojom dominiraju azijski proizvođači elektronike, piše Blumberg.

Mask je na "Danu baterije" rekao da će Tesla početi proizvodnju vlastitih baterijskih ćelija čak i dok povećava kupovinu od dobavljača jer želi da proizvodi 20 miliona automobila godišnje.

Analitičari međutim smatraju da iako su navedene tehnologije i proizvodne inovacije impresivne, tržište će u početku odgovoriti negativno na Maskove planove zbog relativno dugačkih rokova inovacije, nedostatka detalja, ali i opreza zbog recesije.

Blumberg naglašava da je tržišna vrijednost Tesle u ovoj godini porasla za 320 milijardi dolara, ali i da Mask nije ispunio ranije data obećanja o sniženoj cijeni Teslinog "Modela 3" koji danas košta 37.990 dolara.

Hoće li Tesla i Mask, koji imaju istoriju propuštenih rokova, ispuniti neka nova obećanja ostaje da se vidi, ističe CNN, dodajući da su mnogi stručnjaci ipak optimistični po pitanju inovacija.

Mask je ranije govorio da očekuje da će se Tesla voziti od obale do obale do kraja 2017, da će Teslin samovozeći robotaksi biti u funkciji 2020. i da će svemirski turisti kružiti Mjesecom do 2018. Iako do kraja godine ostaju još tri mjeseca Tesla, ističe CNN, još nije prodao samovozeći automobil.

Maskov govor o velikom proboju baterija, međutim, sugeriše prelazak na "solid-state" tehnologiju (SSD), koja prema stručnjacima donosi nekoliko prednosti - smanjen rizik od požara i veću gustoću energije zbog koje baterijski paketi ne bi trebalo da budu toliko veliki.

SSD baterije bi mogle smanjiti troškove električnih vozila, ali i poboljšati njihov domet jer bi u mali automobil moglo biti uključeno više baterija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније