Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: J.B.Č. [ Klix.ba ]

10. 08. 2020. 09:03   >>  09:05 1

U SINGAPURU

Gradiće najviši montažni neboder na svijetu

Neobičan projekt planira se u Singapuru. Riječ je o neboderu koji bi trebao postati najviša montažna zgrada na svijetu.

I dok će se kula visine 192 metra uzdizati u gusto naseljenom Singapuru, veliki djelovi građevina grade se preko granice u Maleziji.

U stambenom projektu pod imenom "Avenue South Residences" naći će se 988 stanova, piše CNN.

Iz firme koja stoji iza projekta - ADDP Architects kažu kako je način gradnje poznat kao Montažna prefabrikovana volumetrijska konstrukcija (PPVC) koja je manje naporna i može pomoći smanjenju zagađenja otpadom i bukom.

Pojedinačni moduli su tvornički proizvedeni u Senaju u Maleziji, gdje je niz šestostranih kutija uliven u beton. Materijal se zatim prevozi do objekta u Singapuru prije nego što bude premješten na gradilište, pojasnio je jedan od njegovih saradnika i partnera Markus čeng Thuan Han.

"To je poput koncepta proizvodnje automobila, ali za građevinsku industriju", kazao je on.

Još jedna nepredviđena korist pojavila se u vrijeme pandemije, a to je da je gradilištu u svakom trenutku potrebno manje ljudi.

"Lakše je kontrolisati sigurno distanciranje i logističko planiranje u fabrici, nego imati sve radnike na terenu", naglasio je Hann.

Industrija montažnih pogona prvi je procvat doživjela u Evropi i Americi u poslijeratnom periodu, a urbanisti su je koristili za brzo i prikladno rješavanje nestašica stanova. Ali na tržištu montažnih materijala sada sve više dominira azijsko-pacifička regija.

Hann je kazao i kako ograničavanje količine građevinskih radova izvedenih na gradilištu u rezidencijalnoj četvrti Bukit Merah u Singapuru može pomoći minimiziranju stvaranja buke ljudima koji žive u blizini.

Izgradnja na Avenue South Residences već je počela, a radnici se nadaju da će projekt završiti do polovine 2023. Projekt je zamišljen da nadmaši trenutno najviši montažni pogon u Singapuru i na svijetu Klement Canopy visok 140 metara, koji je takođe dizajnirao ADDP Architects.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније