Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta; Objavio: O.Z.

01. 08. 2020. 23:08   >>  23:12

UPRKOS URAGANU

Pripreme za povratak kapsule SpejsEksa na Zemlju

Prvi astronauti koji su u posljednjih 10 godina stigli na Međunarodnu svemirski stanicu američkom letjelicom izrazili su danas nadu da će se ovog vikenda vratiti na Zemlju, kako je i planirano, uprkos uraganu Ajzeas koji prijeti Floridi.

"Počećemo sa spuštanjem i odbacivanjem tereta kada se otkačimo od stanice, nadamo se kasnije danas. Ekipe naporno rade, prije svega zbog vremenskih prilika koje se očekuju na Floridi narednih dana. Cijenimo njihove napore je znamo da takve odluke nisu lake", rekao je američki astronaut Dag Harli, tokom oproštajne "ceremonije" na stanici koju je NASA direktno prenosila.

Harli njegov kolega Bob Benken su 30. maja uzletjeli iz Kejp Kanaverala u kapsuli Kru Dragon (Crew Dragon) kompanije SpejsEks, i trebalo bi da na Zemlju slete sjutra popodne, nedaleko od obala Floride.

Međutim, NASA je saopštila da prati napredovanje uragana koji je pogodio Bahame i približava se Floridi. Odluka o povratku astronauta će biti donijeta oko šest sati prije planiranog napuštanja stanice.

"Najteži dio je bio naše slanje u orbitu, ali je najvažnije da nas vrate kućama", rekao je jutros Benken.

Benken i Harli su postali prvi astronauti koje je u orbitu poslala privatna kompanija koja ima ugovor sa NASA.

To je bio i prvi američki let sa ljudskom posadom otkako su SAD 2011. obustavile lansiranja. Amerikanci su od tada u svemir išli u ruskim raketama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније