Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

20. 07. 2020. 08:34 >> 08:32
2

ISTORIJSKA MISIJA

Ujedinjeni Emirati lansirali letjelicu na Mars

U toku je istorijska misija Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars. Letjelica će stići u februaru sljedeće godine, a planirane su i misije i iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Sonda Hope je lansirana raketom H2-A iz svemirske luke Tanegashima, a ovo je treći pokušaj jer ranija dva pokušaja lansiranja nisu uspjela zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Hope se nalazi na nekih 500 miliona kilometara udaljenosti gdje ispituje vremenske uslove i klimu planete, a njen dolazak na odredište se očekuje u februaru 2021. godine što se podudara i sa godišnjicom formiranja UAE.

 

Naučna voditeljka programa Sara Al Amiri je rekla da će uspješnost ove misije imati veliki uticaj na njenu državu.

"Zaista mi je drago što će se djeca u Emiratima probuditi 20. jula ujutru i imati svoj vlastiti projekat sidrenja u svemiru, novu stvarnost koja će im omogućiti njihov dodatni doprinos i stvaranje većeg uticaja na svijet".

Letjelica iz UAE će biti jedna od tri koje su planirane da idu na misiju ka Marsu, a svoje sonde će lansirati i Kina i Sjedinjene Amerčke Države koje su Ujedinjenim Emiratima uputile čestitku.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније