Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 06. 2020. 09:55   >>  10:02

PROTIV HIPERAKTIVNOSTI

Prva video igra koja se propisuje kao lijek za djecu

Možda ne izgleda poput drugih popularnih video igara, ali EndakvorRX kompanije Akili Interactiv zasigurno može ući u istoriju kao prva video igra koja se u Sjedinjenim Američkim Državama počela propisivati kao lijek.

 

Naime, Američka agencija za lijekove FDA odobrila je da se ova igrica izdaje na recept, kao i ostali lijekovi. Time su ljekari ovlašteni da propisuju videoigru za djecu u dobi od osam do 12 godina koji imaju ADHD sindrom hiperaktivnosti, piše Verge.

Videoigra je odobrena kao lijek nakon sedam godina kliničkih ispitivanja kroz koje su naučnici proučavali 600 djece. Rezultati ovih istraživanja pokazali su da trećina djece nije imala deficit pažnje nakon što su igrali EndakvorRX 25 minuta dnevno, pet dana u sedmici, ukupno četiri sedmice.

"Poboljšanja oštećenja uzrokovanih ADHD-om nakon mjesec dana liječenja EndeavorRx-om održavala su se i do mjesec dana, a najčešće nuspojave su frustracije i blaga glavobolja u poređenju s tradicionalnim lijekovima", navodi kompanija Akili Interactiv.

Do prije pet godina u SAD-u se govorilo kako bi ova video igra mogla biti budućnost liječenja ADHD sindroma i Alchajmerove bolesti, dok se u 2017. špekulisalo da su video igre na recept naša budućnost.

Još jedan od sličnih primjera jeste onaj u kojem osobe koje su zadobile teške opekotine koriste virtuelnu stvarnost kako bi olakšale svoju bol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније