Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 05. 2020. 21:30   >>  21:27 1

POSLIJE USPJEHA SPEJSEKSA

Rusija obećava putovanje na Mjesec

Rusija je danas, povodom uspješnog lansiranja američke rakete "Spejseks" (Space X) ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u orbiti Zemlje, obećala da će ove godine isprobati dvije nove rakete i potom nastaviti svoj program za putovanje na Mjesec.

U subotu je iz Svemirskog centra "Kenedi", na Floridi, u SAD, poletjela rakete privatne kompanije "Spejseks" - prva s posadom, koja je dvojicu američkih astronauta ponijela do ISS, čime je okončan devetogodišnji ruski monopol na letove ljudi u svemir.

Šef "Roskosmosa", Dmitri Rogozin rekao je da Rusija na jesen planira probno lansiranje teške rakete "Angara" koja bi trebalo da zamijeni stare "Protone".

Takođe je rekao da Rusija ubrzava razvoj interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" koja bi trebalo da nadmaši sposobnosti svih vrsta raketnih odbrambenih sistema.

Od 2011. godine i završetka američkog svemirskog programa letjelicama "Spejs šatl" (Svemirski autobus), slanje američkih astronauta na ISS moglo je da se obavlja samo ruskim letjelicama "Sojuz".

Po mišljenju stručnjaka, pošto je Roskosmos lansiranje naplaćivao po 80 miliona dolara, sada je zbog obnavljanja američkih letova nastao značajan pad prihoda ruske svemirske agencije s godišnjim budžetom od oko dvije milijarde dolara.

Roskosmos je međutim danas rekao da je Rusija i dalje potrebna Sjedinjenim Državama: "Zaista je važno imati bar dvije mogućnosti za dolazak do ISS, jer nikad se ne zna..." - rekao je portparol Roskosmosa Vladimir Ustimienko.

Izvor ogromnog ponosa u sovjetska vremena, ruski svemirski sektor u ozbiljnim je teškoćama od raspada SSSR-a 1991. godine. Proteklih godina bilo je nekoliko korupcijskih skandala i niz neuspjelih lansiranja, uključujući i jedno s posadom, srećom bez posljedica za dva astronauta koji su se spasli posebnim pomoćnim sistemom.

"Trambolina radi!"

Ilon Mask, osnivač "Spejseksa" koji je u subotu s Floride svojom raketom poslao dvojicu astronauta u svemir, odgovorio je šefu ruske svemirske agencije koji je prije šest godina ismijevao nesposobnost Amerike za svemirske letove s posadom.

U vrijeme napetosti između dvije zemlje, kada je Moskva prijetila da će prekinuti svemirsku saradnju s Vašingtonom, Dmitri Rogozin je 2014. godine rekao da će američkim astronautima možda biti potrebna "trambolina" da bi stigli do ISS.

"Trambolina radi!", odgovorio mu je danas Ilon Musk na konferenciji za štampu uz direktora NASA-e Džima Brajdenstina, poslije uspješnog uzlijetanja rakete njegove kompanije.

"To je šala među nama", dodao je 48-godišnji preduzetnik dok su se njih dvojica smijejala.

Ta izjava je "zapalila" ruske društvene mreže, uz ismijevanje Dmitrija Rogozina. Ime šefa ruske svemirske agencije je čak postalo "trendi" na "Tviteru" u Rusiji.

Zato je šef ruske svemirske agencije prekinuo ćutanje o američkom poduhvatu. "Zapravo ne razumijemo histeriju izazvanu uspješnim lansiranjem kapsule 'Kru Dragon' (na juče lansirane vrhu američke rakete)", izjavio je portaprol Roskosmosa Vladimir Ustimenko.

"Jer desilo se samo ono što je trebalo da se odavno desi", dodao je on.

Uspješno lansiranje rakete "Spejseks" može se posmatrati kao udarac Rusiji koja je godinama, sve do subote, jedina mogla da šalje ljude na ISS još od 2011. godine i ukidanja američkog programa "Spejs šatla".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније