Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

20. 05. 2020. 06:55   >>  06:54

FAZA PROMJENE

Sunce 'na tihoj vatri', neće biti Ledenog doba

Sunce koje pruža pravu količinu svjetlosti i toplote za život na planeti Zemlji, prolazi kroz faze i promjene, a sada je u fazi manje aktivnosti koja se naziva "solarni minimum".

Sunce ima redovne intervale od 11 godina - od vrhunca energetske aktivnosti, s više Sunčevih "pjega" i "baklji", do minimuma aktivnosti, kada je mnogo mirnije, što znači manje tih pojava i manje isijavanja energije.

Naučnici iz Agencije SAD za svemir, NASA-e, kažu da je Sunce sada u fazi nazvanoj "Veliki solarni minimum", prenijela je američka TV CNN.

"Veliki solarni minimum" se posljednji put dogodio između 1650. i 1715. godine, a taj period je na Zemljinoj sjevernoj hemisferi nazvan "Malo ledeno doba". Zime su bile mjesecima duže nego inače i veoma hladne, ljeta kratka i jedva mlaka, padalo je mnogo snijega i kiše, žetve i berbe su bile slabe, a glad i bolesti velike.

"Tada je kombinacija hlađenja izazvanog prašinom u atmosferi Zemlje od aktivnosti vulkana, i niske aktivnosti Sunca, proizvela pad temperature na tlu", piše u blogu NASA-e o globalnoj promjeni klime.

Ali, sadašnji "solarni minimum" neće izazvati još jedno takvo ledeno doba, kaže NASA, a to je vjerovatno posljedica klimatskih promjena.

"Zagrijavanje atmosfere zagađujućim gasovima od potrošnje fosilnog goriva šest je puta veće od mogućeg višedecenijskog hlađenja od dugotrajnog 'Velikog solarnog minimuma' ", kaže NASA.

"Čak i ako bi 'Veliki solarni minimum' trajao čitav vijek, temperatura u svijetu bi rasla" kao posljedica takozvanog "efekta staklene bašte", izazvanog aktivnošću čovjeka.

Naučnici su znali da dolazi sadašnji "solarni minimum" jer je to dio redovnog Sunčevog ciklusa: Sunčeve pjege su bile na vrhuncu 2014. godini, a minimum je, po podacima NASA-e, počeo 2019. godine.

Podatke o aktivnosti Sunca NASA prikuplja i osmatračkom solarnom sondom "Parker" koju je lansirala 2018. godine. Ta sonda se približila Suncu više nego bilo koja druga, i neki od njenih prvih prolazaka pored Sunca donije su niz ranije nepoznatih podataka o njegovoj aktivnosti.

"Parker" će tokom sedmogodišnje misije obletjeti Sunce 21 put i 2024. godine mu se približiti na 6,3 miliona kilometara.

Iako to izgleda kao veoma daleko, istraživači kažu da je to zapravo isto kao kada je na fudbalskom terenu lopta na samo 3,5 metra od gola, zaključuje CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније