Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

12. 05. 2020. 22:11   >>  22:16

APPLE I GOOGLE

Pokazali kako će izgledati aplikacija za praćenje Kovida 19

Apple i Google uspostavili su najveću saradnju ikad u prošlom mjesecu gradeći platformu koja bi omogućila gotovo svakom pametnom telefonu na svijetu praćenje korona virusa. Sada su objavili i kako aplikacija izgleda.

Kompanije su nam otkrile kako će nova tehnologija funkcionisati na telefonima. Objavljeni schreenshotovi pokazuju kako softver za praćenje koristi bluetooth za prepoznavanje drugih pametnih telefona i upozorava ljude ukoliko dođu u kontakt sa nekim ko je pozitivno testiran na COVID-19.

Planirano je da ovaj novi softver bude pušten kasnije krajem ovog mjeseca, a biće dio vladinih COVID aplikacija.

Eksperti pretpostavljaju da će tehnologija morati da se suoči sa nekoliko problema. Jedan je minimiziranje broja lažno pozitivnih. Nije jasno ni kako će telefon putem bluetootha detektovati da li ste u kontaktu sa nekim ko je pozitivan na koronavirus obzirom na to da je domet bluetootha veliki, a prolazi i kroz zidove.

Takođe nije poznato na koji način će biti potvrđeno i provjereno da je neko pozitivan na virus, odnosno kako će se boriti sa dezinformacijama i lažnim tvrdnjama o epidemiološkom statusu.

Postoji mogućnost da će te probleme morati da riješe javne zdravstvene agencije. Apple i Google su rekli da će vladi dati na korištenje kod aplikacije kako bi u narednim sedmicama mogli eksperimentisati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније