Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

18. 02. 2013. 22:31 >> 22:27

RUSKO UPOZORENJE

NASA razvija sistem za otkrivanje meteora

NASA razvija projekt Atlas koji podrazumijeva izgradnju do osam malih teleskopa koji bi pokrili cijelo noćno nebo i uočili nove meteore na vrijeme kako bi se evakusalo stanovništvo.

Zemlja je stalno na meti meteora, ali do sada nije bilo sistema koji bi pokrivao cijelo nebo i upozorio na ova nebeska tijela. I dok većina njih izgori u atmosferi ili na Zemlju padne kamen veličine zrna pijeska, ovaj koji je u petak pao na Rusiju bio je prevelik i preblizu da se ne bi zabrinuli.

NASA je nedavno uložila pet miliona dolara u projekt ATLAS, čiji bi teleskopi bili veličine kante za smeće. Teleskopi bi nekoliko puta skenirali nebo i obavijestili bi kad i gdje će meteor udariti. NASA ističe da je ovaj projekat bio pokrenut prije pada meteora u Rusiji, imali bi barem dan vremena za evakuaciju ili upozorenje ljudi.

Pokretanje sistema planirano je do kraja 2015., a uspjeh će se postići samo ako nije oblačno i ako asteroid ne dolazi iz smjera Južnog pola. Ako dolazi iz tog smjera vjerovatno se ne bi digao iznad horizonta i sistem ga ne bi uočio. Rješenje za to je, kako se navodi, izgradnja paralelnog sistema teleskopa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније