Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

18. 02. 2013. 14:56   >>  14:53

Protohouse 2.0

Prva 3D štampana kuća?

Londonski arhitektonski kolektiv "Softkill Design" uključio se u trku za izgradnju prve 3D štampane kuće najavom planova za proizvodnju plastične kuće koja bi mogla da bude spremljena za 3 nedjelje u fabrici, a izgrađena za 1 dan.

 

Jednospratna građevina nazvana Protohouse 2.0 bila bi dugačka 8 a široka 4 metra i štampala bi se u posebnim sekcijama unutar fabrike. Svi djelovi trebalo bi da budu dovoljno mali da mogu da se prevezu kamionom i sastave na gradilištu.

„Ovo bi mogla da bude prva 3D štampana kuća i nadamo se da će prvi prototip biti spreman na ljeto. Za pravljenje dijelova biće nam potrebno tri nedjelje i svega jedan dan da se kuća sastavi direktno na gradilištu ukoliko je ono spremno. Nijesu vam potrebni nikakvi šrafovi ili varenje da bi je sklopili. Svi djelovi izuzetno su laki i jednostavno se spajaju“, izjavio je Džajls Retsin iz "Softkill Designe-a".

 

 

 

Rivalska 3D štampana kuća studija "Universe Arhitecture" iz Holandije najavljena je početkom ove godine, ali Džajls smatra da u pitanju nije prava štampana kuća pošto oni koriste 3D štampane kalupe u koje se sipa beton kako bi se dobili potrebni elementi tako da cijela zgrada zapravo nije dobijena uz pomoć 3D štampanja.

Softkillov trenutni projekat predstavlja dalji razvoj prototipa predstavljenog u Londonu u oktobru 2012. godine, a umjesto čvrstih zidova, originalna kuća posjedovala je najlonsku strukturu baziranu na rastu kostiju.

Protohouse 2.0 kuća osmišljena je na identičan način, samo što će plastični dijelovi biti korišćeni isključivo tamo gdje su potrebni.

 

 

 

 

 

Komponente za ovu kuću biće napravljene od bioplastike u postojećim postrojenjima za 3D štampanje. Ovaj metod pruža bolji kvalitet i strukturalni integritet od korišćenja tradicionalnih materijala kao što su pijesak i beton. 


„Štampači koji se koriste na samoj lokaciji mogu jedino da štampaju i grade nešto vertikalno i u velikom broju slučajeva veći su od samog objekta koji se pravi. Međutim, ukoliko štampate van lokacije imate znatno veću kreativnu slobodu. Pritom, strukture koje mi koristimo debele su svega 0.7 milimetara - tako nešto nemoguće je napraviti od kamena, ali zato u fabričkim uslovima imamo mogućnost da koristimo jače materijale kao što su plastika ili metal“, dodaje Džajls.

Cijena izgradnje ove kuće za sada je tajna, ali je Retsin izjavio:

„Odnos cijena između materijala, vremena i logistike koji su potrebni za njenu izgradnju mogao bi da je učini ozbiljnim konkurentom kućama pravljenim na tradicionalan način“. (dezeen.com)

 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније