Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Anadolija ]

15. 01. 2020. 07:57 >> 07:56

STAR 5-7 MILIJARDI GODINA

Otkriven najstariji materijal na Zemlji

Naučnici su otkrili najstariji materijal na Zemlji, a riječ je o česticama meteorita koji je na tlo Australije pao prije šest decenija.

Nacionalna akademije nauka Australije objavila je rezultate istraživanja koje je sprovedeno na meteoritu Murchison koji je na Zemlju pao 1969. godine.

Američki i švedski naučnici izolovali su oko 40 mineralnih čestica meteorita i otkrili da su te čestice stare između pet i sedam milijardi godina.

To su ujedno i najstariji materijali pronađeni na Zemlji ikada, a stariji su i od sunca i solarnog sistema koji su stari otprilke oko 4,6 milijardi godina.

"To su čvrsti uzorci zvijezda i pravi zvjezdani prah", kazao je šef naučnog tima sa Univerziteta u Čikagu Filip Hek.

Zvjezdana prašina i mineralne čestice nastaju na ohlađenim vanjskim slojevima odumrlih starih zvijezda, a dio te materije završava na meteoritima koji padaju na planete, uključujući i Zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније