Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 01. 2020. 07:56 >> 07:55

ZAŠTITA DJECE

Epl priznao da skenira fotografije korisnika

Epl (Apple) je potvrdio da skenira korisničke fotografije u nastojanju da otkrije dokaze o zlostavljanju djece, ali američka tehno kompanija nije mnogo otkrila o tome kako funkcionišu ta skeniranja.

Ovaj podatak zabrinuo je korisnike Eplovih uređaja, naročito jer nije poznato od kada kompanija ima ovu praksu.

Informaciju o skeniranju fotografija potvrdila je Džejn Horvat, Eplova viša direktorica, na događaju u Las Vegasu kazavši da "kompanija koristi neke tehnologije za pomoć u pronalaženju materijala o seksualnom zlostavljanju djece".

Ranije se pretpostavljalo da bi Epl mogao imati ovakvu praksu, ali tek sada su iz kompanije zvanično priznali da to rade. Time se Epl pridružio i drugim tehnološkiom divovima, uključujući Fejsbuk, Tviter i Gugl, koji već koriste alat za skeniranje slika poznat kao PhotoDNA. Ovaj alat pregleda fotografije pomoću široke baze podataka poznatih slika zlostavljanja. Nije poznato koristi li Eplov alat za skeniranje sličnu tehnologiju.

Ova praksa podijelila je mišljenja njegovih korisnika. Dok jedni hvale namjeru kompanije u suzbijanju kriminala, drugi je kritikuju zbog uplitanja u privatnost korisnika.

"Naravno da svi rade na zaustavljanju zlostavljanja djece, ali ovdje nije o tome riječ. Ne vjerujem da Epl zaista brine o borbi protiv kriminala", kazao je novinar i politički komentator Čadvik Mur.

Međutim, tehnološki ekspert Bil Mju ističe da su ovakve kritike ipak pogrešne, tvrdeći da je nova mjera američke kompanije možda manje nametljiva nego što se čini s obzirom na Eplove tehnološke mogućnosti.

"Ova tehnologija koja se koristi zaista je pametna. To ne mora nužno značiti da Epl zapravo može vidjeti i šifrirati vaše fotografije, jer kompanija može samo prolaziti kroz ove fotografije i testirati ih u odnosu na već poznate fotografije zlostavljanja", kazao je Mew.

Nekoliko drugih tehnoloških kompanija također se našlo na meti kritika zbog slične prakse.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније