Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 10. 2019. 22:30 >> 22:55

PLAĆAĆE RAČUNE

Prvi hrvatski kiborg ugradio čip u ruku

Denis Periša, 36-godišnjak iz Šibenika, uskoro bi umjesto karticama na blagajnama mogao plaćati - naslanjanjem ruke na POS uređaj. On je, naime, u dnu palca ugradio čip koji će mu to omogućiti.

Denis Periša, 36-godišnjak iz Šibenika, uskoro bi umjesto karticama na blagajnama mogao plaćati - naslanjanjem ruke na POS uređaj. On je, naime, u dnu palca ugradio čip koji će mu to omogućiti.

Riječ je o NFC uređaju, on je ‘piši-briši’ čip na koji se može staviti određeni podatak i kasnije očitavati. Šta god se na njega instalira, on odgovara s informacijom, rekao je Denis za Pixsell.

Riječ je o uređaju veličine zrna riže, a njegova ugradnja trajala je pet minuta.

"Riječ je o NFC uređaju, on je ‘piši-briši’ čip na koji se može staviti nekakav podatak i kasnije očitavati. Što god se na njega instalira, on odgovara s informacijom. Trenutno nema ništa na njemu, ali čekam dogovor s bankom da mi odobre plaćanje pomoću njega. To ćemo prvo napraviti. Mislim da se ne kosi s nikakvim hrvatskim zakonima. Plaćanje zapravo ide preko posrednika, u mojem slučaju preko Google Paya. Kartice su enkriptovane pa se novac ne može direktno skidati preko čipa, nego samo preko posrednika", objasnio nam je Periša.

Čip je kupio prije sedam-osam mjeseci, no trebalo mu je neko vrijeme da se odvaži i ugradi ga ispod kože.

"Ugradio sam ga kod hirurga u Zadru, cijeli postupak je trajao pet minuta. Nije se ni on nikad susreo s ovakvim zahtjevom. Do njega sam došao preko prijatelja koji mu nisu ništa rekli osim da želim staviti implantat. Kad sam došao do njega i kad je shvatio o čemu je riječ, nije ni sam znao kako će to izvesti. Stoga smo zajedno gledali videa na internetu. Postupak je kao da vadiš krv, iako je malo šira injekcija. Čip uopće ne osjećam u ruci. Prvi dan, kad je prestalo djelovanje lokalnog anestetika, osjetio sam utrnulost, ali sutradan sam već na krovu stavljao kablove. Grad Šibenik mi plaća održavanje bežične mreže, bavim se bežičnim internetom, a najviše motam kablove", rekao je kroz smijeh Periša.

Kaže da ljudi sami sebi ugrađuju takve male čipove, no on se nije usudio.

Planira da stavi I drugi

" Meni će trebati još jedan. Ovaj je NFC i nalazi se na ličnim kartama, karticama, pasošima. Ovaj drugi koji planiram staviti je FRID i on se može isprogramirati da, na primjer, otključava i zaključava vrata", pojašnjava Periša. Njegova fascinacija računarima, tehnologijom i svijetom interneta traje od sredine devedesetih, kad su se pojavili prvi kompjuteri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније