Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

30. 09. 2019. 22:46 >> 22:49
1

POČELO U NJEMAČKOJ

Suđenje po tužbi vlasnika vozila protiv Folksvagena

Pred njemačkim sudom danas je počelo suđenje po tužbi oko 470.000 kupaca koji od proizvođača automobila Folksvagen traže obeštećenje zbog kupovine vozila u koja je ta kompanija ugradila softver za varanje na testovima izduvnih gasova.

U procesu, koji je u ime stotina hiljada vlasnika dizel vozila pokrenuo Savez organizacija njemačkih potrošača, primjenjuju se prošle godine usvojena pravila koja omogućavaju podnošenje kolektivne tužbe.

Novi sistem je uveden dijelom i zbog skandala u vezi s Folksvagenovim korišćenjem softvera za isključivanje kontrole emisije gasove tokom vožnje, a ta kontrola se uključuje samo kada su vozila na testiranju, što je otkriveno 2015.

Sud u Braunšvajgu proglasio je danas tužbu dozvoljenom, javila je agencija DPA, ali je nagovijestila da će tužioci imati puno posla kako bi dokazali tvrdnje.

Sudija Mihael Nef je sugerisao da bi dvije strane trebalo da razmotre dogovor o poravnanju koje je "moguće, mada veoma teško".

Nef je rekao da će sud morati da odluči da li su vlasnici vozila pretrpjeli štetu od samog softvera za varanje ili od kasnije uvedenih zabrana vožnje starijih dizel automobila u nekim oblastima.

On je naveo da je u većini slučajeva nastavljeno korišćenje automobila.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније