Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 09. 2019. 23:23   >>  23:21

VELIKO OLAKŠANJE

Osmišljen pametni štap za slijepe sa navigacijom

Razvoj savremenih tehnologija doprinio je razvoju i transformaciji društva, a pored tehnoloških kreacija koje su posvećene zabavi postoje sve je više onih koje pomažu osobama s poteškoćama u razvoju i olakšavaju njihovu svakodnevicu.

 

Među tim uređajima je i revolucionarni pametni štap nazvan WeWalk koji pomaže slijepim osobama da pomoću navigacije prate pravi put i stignu do željenog odredišta.

Ovaj štap osmislio je Kursat Cejlan, inženjer i suosnivač neprofitne organizacije Young Guru Academy (YGA). S obzirom na činjenicu da je slijep, Cejlan iz prve ruke zna s kakvim se izazovima susreću ljudi koji imaju problem s vidom. Zbog toga je odlučio da napravi pomagalo koje će poboljšati život slijepih ljudi.

"Slijep sam i na stanici metroa ne znam na koji izlaz treba da krenem, ne znam koji autobus dolazi niti koje se prodavnice nalaze oko mene. Sve te informacije pruža štap WeWalk", rekao je Cejlan za CNN.

WeWalk pametni štap pomaže osobama s oštećenjem vida pomoću tehnologije koju svakodnevno koristimo. Sve što je potrebno je da pomoću WeWalk aplikacije povežete štap sa svojim smartfonom. Štap ima ugrađene zvučnike, glasovnog asistenta, Gugl i senzore koji vibracijom upozoravaju korisnika na eventualne prepreke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније