Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

02. 09. 2019. 23:47   >>  23:48

KINESKA MISIJA OTKRILA

"Čudna supstanca" na tamnoj strani Mjeseca

Letjelica kineske svemirske misije Chang’e-4, prva je svemirska letjelica koja se u januaru spustila na tamnu stranu Mjeseca da bi proučila sastav tla, odnosno sloja između kore i jezgra.

Na Mjesec se spustio rover koji je nosio Yutu-2, prvog robota koji se koristi za istraživanje tamne strane Mjeseca.

Yutu-2 je do sada naučnicima već pružio uvid u činjenicu da je sastav Mjesečeve površine sasvim drugačiji od očekivanog, piše Skaj Njuz.

Sada je rover u novoj "šetnji" mjesečevom površinom otkrio "izvjestan sadržaj" u jednom od brojnih kratera tog zemljinog satelita.

Član misije na zemlji Ju Tianji bacio se na proučavanje fotografije koje je rover snimio. Yutu-2 je trebalo da nastavi dalje, ali članovi misije su odlučili da ispitaju supstancu koja je otkrivena na površini.

Na njihovoj internet strani piše da su "oblik i boja materije značajno drugačiji od okolnog lunarnog tla", prenosi Nedeljnik.

Jedna od teorija je da je u pitanju impaktit, odnosno materija koja ostaje poslije udara meteorida kao rezultat uticaja jake mehaničke sile, visokog pritiska i temperature, pa mijenja sadržaj, oblik i boju, odnosno ima agregatno stanje slično gelu.

Kina tek treba da objavi zvanične fotografije te materije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније