Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, objavila B.B. ]

24. 08. 2019. 15:13 >> 15:13

NA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI

Slijetanje kapsule sa robotom neuspjelo

Svemirska kapsula "Sojuz" s prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom, nije uspjela danas da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u predviđeno vrijeme, javile su ruske novinske agencije.

Priključenje sa Međunarodnom svemirskom stanicom bilo je predviđeno u 7.30 po centralnoevropskom vremenu i letjelica treba ponovo da počne manevrisanje za to pristajanje, navele su agencije.

Direktan prenos pristajanja na internet sajtu ruske svemirske agencije Roskosmos prekinuto je kada se Sojuz nalazio oko sto metara od stanice.

Kapsula nije mogla da pristane zbog nedostataka u sistemu priključenja Međunarodne svemirske stanice, rekao je jedan ruski izvor, a prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

Roskosmos je saopštio da se odlučuje o mogućem drugom pokušaju pristajanja i da nema nikakvih opasnosti za Međunarodnu svemirsku stanicu i njenu posadu.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da sljedeći pokušaj priključena može da bude najranije u ponedjeljak ujutro.

Robot nazvan Fedor poletio je na raketi "Sojuz" sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu u četvrtak i danas je letjelica trebalo da stigne do stanice. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Trebalo je da ostane na stanici deset dana i da se vrati na Zemlju 7. septembra.

Robot ima naloge na društvenim mrežama Instagram i Tviter, gdje se prenose njegove dnevne radnje, kao na primjer kako uči da otvara flašu vode.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Fedor treba da provjeri svoje kapacitete u uslovima vrlo slabe gravitacije, uz nadzor ruskog kosmonauta Aleksandra Skvorcova. Među njegovim glavnim sposobnostima je imitiranje ljudskih kretanja, što znači da može da pomogne kosmonautima da obavljaju svoje zadatke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније