Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

13. 07. 2019. 23:51   >>  23:48

RUSIJA

Lansirali raketu sa teleskopom za posmatranje svemira

Rusija je danas s Kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, lansirala raketu koja je ponijela teleskop za posmatanje svemira koji će zamijeniti prethodni model izgubljen u januaru.

Raketa Proton-M uspješno je poletjela tek iz trećeg pokušaja noseći teleskop Spektr-RG, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Raketa je prvobitno trebalo da poleti 21. juna, ali je polijetanje odloženo zbog tehničkih problema. Potom je polijetanje zakazano za petak, ali je na kraju obavljeno danas.

Teleskop za posmatranje svemira, razvijen u saradnji s Njemačkom, omogućiće zamjenu radioteleskopa Spektr-R (RadioAstron), nazvanog "ruski Habl", nad kojim je ruska služba januara izgubila kontrolu.

Taj teleskop je bio lansiran 2011. da bi snimao "crne rupe", neutronske zvijezde i magnetna polja. Njegov nasljednik će služiti takođe za posmatranje svemira, i da se "dovrši mapa svijeta", navela je ruska svemirska agencija.

Svemirski sektor koji je decenijama bio ponos Sovjetskog saveza, imao je niz neuspjeha posljednjih godina, ali to nije ugrozilo velike ambicije Rusije.

Poslije ukidanja djela programa američke NASA-e, Rusija je od 2011. godine jedina zemlja koja može da šalje posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti oko Zemlje.

Međutim, nedavni skandali s korupcijom u Roskosmosu kao i konkurencija američke privatne firme "Spejs Eks" (Space X) Ilona Maska ugrožavaju tu ekskluzivnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније