Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

05. 07. 2019. 22:34   >>  22:34

25 ROĐENDAN

Amazon - od garaže do najveće internet platforne

Najveća internet trgovinska platforma na svijetu Amazon, nastala u jednoj garaži u Sijetlu, danas slavi 25. rođendan.

 

Danas su dionice Amazona tražena roba, a njegov osnivač Džef Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu. Međutim, čuju se i brojne kritike, prenosi SEEbiz.

Bezos je već od 30 godina ostvario zavidnu karijeru u berzanskom svijetu na Vol Stritu, međutim to mu nije bilo dovoljno. Njega je fascinirao internet.

Zajedno sa svojom tadašnjom suprugom MacKenzie donio je sudbonosnu odluku i svoju kancelariju u neboderu u Njujorku, zamijenio garažom u Sijetlu. Tu je počela priča o Amazonu, najvećoj internet trgovinskoj platformi na svijetu.

„Naša vizija je da postanemo firma koja je maksimalno usmjerena na kupca, u kojoj ljudi mogu naći sve što žele kupiti na internetu", glasi Bezosovo geslo.

Na početku je bio još vrlo daleko od ostvarenja te vizije. Džef i Mekenzi Bezos osnovali su 5. jula 1994. godine internet knjižaru. Ona se najprije zvala Cadabra, ali je ubrzo dobila novo ime Amazon.

Ono što je počelo s knjigama, narednih godina se razvilo u najveću internet robnu kuću na svijetu. Danas je Amazon još više od toga – posjeduje čak i sopstveni lanac supermarketa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Međutim, Bezos želi još više, na primjer da konkuriše Netflixu, vodećem pružaocu internet streaming usluga, ali i da etablira sopstvenu logistiku za dostavu paketa. Niko ne zna što će biti Bezosov idući korak i u kojoj branši. Amazon je početkom juna predstavio dostavu pomoću dronova, koji bi već za nekoliko mjeseci trebalo da isporuče prve pakete.

Zbog hroničnih gubitaka, koji su bili i posljedica stalnih novih ulaganja, dionice tog naglo ekspandirajućeg koncerna dugo vremena nijesu bile tražene na berzi. Međutim, otkada Bezos pouzdano ostvaruje dobit, postao je ljubimac Vol strita.

U prvom tromjesečju ove godine poslovi su išli odlično, pa je zahvaljujući uhodanoj internet trgovini i rastu ponude cloud servisa, čista dobit u poređenju sa istim periodom prošle godine porasla 125 odsto na 3,6 milijardi američkih dolara.

Toliko mnogo Amazon nije nikada ranije uspio da zaradi u jednom kvartalu. Prošle godine u septembru Amazon je, kao drugi koncern nakon Apple-a, uspio da privremeno dostigne berzansku vrijednost od milijardu dolara.

Amazon, međutim, van berze nema samo simpatizere. Koncern se uvijek iznova nalazi na meti kritika zbog navodnih loših uslova rada, a mnogi tvrde i da svojim niskim cijenama uništava male trgovce.

Ali Amazonov najveći neprijatelj živi u Bijeloj kući. Američki predsjednik Donald Trump stalno kritikuje taj koncern, navodno zbog njegove krivice za finansijske probleme američke pošte. Međutim, glavni razlog je vjerovatno Trumpov sukob s uglednim listom Washington Post, koji često o njemu kritički izvještava. Te novine su u privatnom vlasništvu Jeffa Bezosa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније