Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R.

28. 06. 2019. 11:05 >> 11:05

"VILIN KONIC"

NASA šalje sondu na Titan

Američka svemirska agencija NASA objavila je odluku da pošalje sondu nalik na kvadrikopter na Titan, najveći Saturnov mjesec koji je veći od Merkura i ima sličnosti s drevnom Zemljom.

Misija će se zvati "Vilin konjic" (Dragonfly), lansiranje je planirano za 2026, a slijetanje na Titan za 2034.  Titan je od Sunca udaljen 10 puta više od Zemlje i ekstremno je hladan, s prosječnom temperaturom od -179 stepeni.

"Vilin konjic", koji ima osam elisa, letjeće nebom Titana. Sonda će potom, tokom dvije godine i osam mjeseci, u etapama analizirati razne djelove Saturnovog mjeseca.

Cilj misije je pronalazak tragova drevnog života da bi se razumjelo kako je život nastao. Titan ima okeane i tečna jezera na površini. Oni nijesu puni vode već metana, u tečnom stanju usljed esktremno niske temperature.

"Odlazimo na okeanski svijet da bismo mogli da ostvarimo revoluciju u znanju o životu u svemiru", rekao je šef NASA Džim Brajdenstin.

Prema najavama, Vilin konjic će istraživati brojne pejzaže. Počeće sa dinama sličnim onima u Namibiji a završiće na dnu kratera gdje je tečna voda odavno potonula, vjerovatno tokom desetina hiljada godina.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније