Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba, Objavila. M.M.Lj. ]

23. 06. 2019. 23:26   >>  23:24 2

VELIKE KOLIČINE

Metan, novi znak života na Marsu

Velike količine metana otkrivene su na Marsu u vazduhuu što bi mogao biti znak o podzemnom životu na ovoj planeti.

 

Otkrio ga je NASA-in Curiosity rover tokom mjerenja vazduha koji su rađeni u srijedu. Metan obično proizvode živa bića na Zemlji, pa se pretpostavlja da bi ovo mogao biti znak života na Crvenoj planeti.

Ovo neočekivano otkriće utiecalo je na to da naučnici promijene plan rada rovera i sada će biti fokusiran na dalje istraživanje iz ovog područja. Naučnici su izuzetno uzbuđeni zbog ovoga i nadaju se da će otkriti mikrobe za koje misle da su se preselili ispod zemlje u periodu kad je Mars, kako se vjeruje, bio topliji, vlažniji i imao bolje okruženje za život prije četiri milijarde godina.

Sada će rover tragati za dokazom života na Marsu. Naučnici su istakli kako postoje indicije da je ovaj metan nedavno izbačen. S druge strane, New York Times je skrenuo pažnju kako ipak postoji mogućnost da je riječ o antičkom metanu koji je milionima godina bio zarobljen u Marsu i da sada "curi" kroz rupe na površini planete.

I mjerenja od prije 15 godina koje je vršila Evropska svemirska agencija otkrila su metan na Marsu, ali se tada mislilo da je riječ o grešci jer su rezultati dobijeni kada je oprema bila pri kraju sa strujom.

Prema ovim posljednjim mjerenjima količina metana je uvećana trostruko. Rezultati novog eksperimenta koje rover radi tokom ovog vikenda očekuju se u ponedjeljak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније