Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Radio Sarajevo, objavila B.B. ]

10. 06. 2019. 23:45 >> 23:41

PROJEKAT NASA-E

Na Mars šalju i mali helikopter

Agencija NASA uspješno je završila još jednu seriju testova na malom helikopteru koji planiraju da pošalju na Mars iduće godine. Do kraja ljeta očekuje se da ovaj robot bude integrisan sa roverom da bi zajedno učestvovali u misiji Mars 2020, piše The Verge.

Tako će, kada se rover Mars, bude spustio na Crvenu planetu početkom 2021. godine, transport omogućiti mali helikopter – prva letjelica koja će letjeti i na nekoj drugoj planeti, umjesto da se na nju samo spusti. Na Mars su se do sada spuštale različite mašine, ali onih koje bi mogle da lete na samoj planeti nije bilo.

Marsovski helikopter zamišljen je samo kao demonstracija, te će misija Mars 2020 uspjeti i ako ne bude funkcionisao kako je planirano. Ipak, ako sve bude proteklo po planu to će značiti početak potpuno novih mogućnosti u istraživanju dalekih svjetova. Iako je helikopter već dobro poznata, i pomalo zastarela tehnologija na Zemlji, letjenje na Marsu neće biti tako jednostavno, a zbog tankog atmosferskog sloja koji čini da helikopter koji leti tik iznad površine planete mora da se nosi na uslovima koji su jednaki onima koji se na Zemlji dešavaju na preko 30 hiljada metara visine – što je mnogo više od visine na kojoj avioni i helikopteri lete.

Eksperti iz NASA Jet Propulsion laboratorije kreirali su letjelicu koja je istovremeno nevjerovatno laka i ekstremno jaka, ali rezultat nije helikopter u prirodnoj veličini, već letjelica čije tijelo nije mnogo veće od prosječne lopte, i teži 1,8 kilograma.

Rotor broji oko tri hiljade obrtaja u minuti, što je 10 puta više od njegovih rođaka na Zemlji. Na kraju, najveći izazov bi moglo da predstavlja upravljanje letjelicom, a zbog kašnjenja u komunikaciji, koje na relaciji Zemlja-Mars u prosjeku iznosi pet minuta.

Helikopter se trenutno nalazi u Jet Propulsion laboratoriji, te je na njega instalirana nova solarna ploča, a kreatori kažu da letjelica neće sadržati komplikovane instrumente, već samo kameru i sistem koji će omogućavati daljinsko upravljanje. Misija Mars 2020 trebalo bi da počne u julu 2020. godine, a očekuje se da potraje 30 dana, da bi se u početku praktikovali jednostavni letovi od nekoliko sekundi, a na samo nešto više od tri metra od površine Marsa. Ako se prvi dio testiranja pokaže kao uspješan, kreatori planiraju letove od po 90 sekundi, koji će, ako se sprovedu do kraja, predstavljati ogroman korak ka naprednijim načinima za istraživanje drugih planeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније