Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: HRT, Objavio: I. P. ]

14. 05. 2019. 10:03   >>  10:03

POSLJEDNJA MJERENJA

Okeani - dom za stotine hiljada virusa

U okeanima, po posljednjim mjerenjima, živi gotovo 200.000 različitih virusnih populacija. Istraživači su otkrili viruse i na dubini od 4.000 metara u okeanima od Sjevernoga do Južnog pola.

I premda ih je većina bezopasna za ljude, oni mogu predstavljati opasnost za morski svijet i zaraziti morske životinje poput kitova i rakova.

Čini se da su naučnici tek počeli da shvataju u kojoj je mjeri značajna uloga ovih sitnih mikroba u životu i hemijskim procesima koji se odvijaju u moru.

Istraživači s Nacionalnog univerziteta u Ohaju sastavili su globalnu kartu virusa pronađenih u moru na osnovu uzoraka morske vode sa skoro 80 lokacija širom svijeta.

Količina otkrivenih virusa gotovo je dvanaest puta veća od prethodnih procjena.

Naučnici su se iznenadili otkrivši da se virusi, na osnovu lokacije i dubine koju nastanjuju, mogu podijeliti u samo pet grupa.

"Dok smo ispitivali gene virusa u svakoj od tih zajednica, pronašli smo dokaze za genetsku adaptaciju na razne dijelove okeana", kaže naučnica En Gregori s Katoličkog univerziteta u belgijskom Levenu.

Drugo iznenađenje za istraživače bila je činjenica da veliki broj različitih virusa nastanjuje Arktik. Ranije se vjerovalo da na raznolikost virusa vrućina djeluje pozitivno te da bi se najviše različitih grupa moglo pronaći oko ekvatora.

Kako virusi mijenjaju okean?

Okeani su prepuni virusa, no o njihovu uticaju i dalje znamo malo. Naučnici su ranije otkrili "divovske" morske viruse, koji mogu zaraziti zelene alge.

U jednom litru morske vode obično se mogu pronaći milijarde virusa, no velika većina ih je stručnjacima nepoznata. I po zadnjim mjerenjima, 90 posto populacije virusa u moru nijesu uspjeli svrstati u određenu grupu, od prije poznatu i opisanu u stručnoj literaturi.

Bolje poznavanje okeana izuzetno je značajno zbog uticaja virusa na ostale morske mikrobe, uključujući bakterije i gljivice.

Virusi utiču i na ostale organizme, poput planktona, koji proizvode više od polovine kiseonika što ga udišemo te apsorbiraju ugljen-dioksid iz atmosfere.

"Bez mikroba Zemlja, okeani, pa i naši organizmi prestaju da funkcionišu", Metju Salivan s Univerziteta Ohajo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније