Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

14. 05. 2019. 08:14   >>  08:23

AMERIČKI ISTRAŽIVAČI

Plastiku pronašli na dubni od 11 km

Američki istraživač Viktor Veskovo srušio je rekord najdubljeg zarona u istoriji. Spustio se skoro 11 kilometara (tačno 10.927 metara) u Marijansku brazdu, najdublju brazdu na svijetu.

Četiri sata je istraživao morsko dno u mini podmornici, a osim čudesnih živih bića kakva se na manjim dubinama ne mogu vidjeti, pronašao je i - plastiku! Plastične kese i šuškavi omoti bombona ležali su na dnu najdublje brazde na Zemlji.

Ovo je treći put da su se ljudi uopšte spustili na ovako ekstremne dubine. Prvi su dno Marijanske brazde dotakli američki mornarički narednik Don Volš i švajcarski inženjer Žak Pikard 1960.

Filmski reditelj Džejms Kameron zaronio je sam pola vijeka kasnije, 2012. godine, u zelenoj podmornici. Treći i posljednji zaron Viktora Veskova zasad je i najdublji.

Srušio je rekord za 11 metara.

Tokom ekspedicije Veskovo se sa timom na dno Marijanske brazde spuštao sveukupno pet puta, a aktivirali su i robotske istraživače, piše BBC.

"Ne mogu da opišem koliko smo uzbuđeni zbog ovoga što smo postigli. Ova podmornica i njen matični brod, zajedno sa nevjerovatno talentovanim istraživačkim timom, odveli su morsku tehnologiju na nove nivoe", rekao je Veskovo.

Sa broda je sve posmatrao i prvi posjetilac Marijanske brazde, Don Volš.

"Čestitam Viktoru Veskovu i njegovom izvanrednom timu na uspješno obavljenom istorijskom istraživanju u Marijanskoj brazdi. Prije šest decenija Žak Pikard i ja bili smo prvi koji su posjetili najdublje mjesto u svjetskim okeanima. Sad, kad se nalazim u sutonu života, velika mi je čast što ste me pozvali na ovu ekspediciju moje mladosti", rekao je Volš.

Tačni rezultati istraživanja tek treba da se definišu, ali stručnjaci smatraju da su otkrili četiri nove vrste rakova amfipoda, novu vrstu zvijezda (Echiura) na dubini od 7.000 metara i ribu iz porodice Liparidae na 8.000 m.

Uzeli su uzorke s morskog dna za dalja istraživanja, a čak i ondje, na 11 kilometara dubine, bio je očigledan ljudski nemar. Plastika nikad do sad nije pronađen na ovakvim dubinama.

Milioni tona plastike svake godine završe u okeanima, ali jako malo se zna o tome gdje ta plastika zapravo završi. Naučnici planiraju da testiraju bića i stvari koje su skupili kako bi odredili da li sadrže mikroplastiku, problem na koji upozaravaju studije, a koji se pokazuje sve opasniji, i za životinje i za ljude.

Zaron u Marijansku brazdu samo je jedan od pet ove ekspedicije Five Deeps koja će pokušati da dosegne pet najdubljih tački na planeti u pet okeana. Već su se spustili u Portorikansku brazdu u Atlantskom okeanu (8.376 m), Južnosandvičsku brazdu u Južnom polarnom okeanu (7.433 m) i Sundsku brazdu u Indijskom okeanu (7.192 m).

Posljednji izazov biće im da se spuste do Molloy Deep, najdublje tačke Sjevernog ledenog mora, odnosno Arktičkog okeana (5.608 m), a ta avantura je najavljena za avgust ove godine.

Ekspediciju Five Deeps prate kamere pa će svi njihovi poduhvati biti objedinjeni u dokumentarnom fillmu za Discovery Channel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније