Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

10. 04. 2019. 08:05 >> 10:21

NOVI SIGURNOSNI PROPUST

Fejsbuk prati i čuva podatke o korisnicima

Prema najnovijem CNET izvještaju, Fejsbuk, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na globalnom nivou, objavila je da prati i čuva podatke o korisnicima koji su deaktivirali svoje naloge.

Kada se spomenu sigurnost i privatnost podataka korisnika, Fejsbuk je vjerovatno posljednja društvena mreža na koju ćete pomisliti i to prvenstveno zahvaljujući nizu curenja podataka i sigurnosnim propustima koji se vežu za ovu društvenu mrežu svakih nekoliko sedmica.

Kada se odučite na deaktivaciju svog Fejsbuk naloga, vjerovatno ćete pomisliti da će on prestati aktivno prikupljati informacije o vama. Međutim, tu griješite. Iz Fejsbuka su CNET-u saopštili da opcija za deaktiviranje računa omogućava skrivanje aktivnosti korisnika od drugih korisnika, ali to ne uključuje samu kompaniju.

Ono što ovu situaciju pogoršava je činjenica da Fejsbuk ne opisuje ovu praksu u svojoj politici o upravljanju privatnim podacima koja je dostupna javno. Naime, u ovom dokumentu se ne spominje da ova društvena mreža kontinuirano prikuplja podatke o aktivnosti korisnika.

Tačnije, ova društvena mreža može nastaviti praćenje korisnika preko interneta putem mreže Fejsbuk pablik. Zahvaljujući Fejsbuk šer opciji na više od 275 miliona web stranica, onlajn konglomerat je i dalje u mogućnosti da prikuplja podatke.

Isto tako, stvar koju trebate imati na umu jeste i to da Fejsbuk čeka 30 dana da izbriše vaše podatke sa svojih servera. Međutim, ova društvena mreža to radi samo u slučaju da se odlučite vratiti. Tokom ovih 30 dana Fejsbuk će nastaviti pratiti i prikupljati vaše podatke.

Inače, nakon pritiska Evropke komisije Fejsbuk je izmijenio uslove korišćenja, u kojima je sada naznačeno da ta kompanija zarađuje prodajom pristupa podacima korisnika.

Fejsbuk je uslove korišćenja promijenio poslije razgovora s Komisijom i evropskim tijelima za zaštitu potrošača.

"Sada će korisnici jasno razumjeti da društvena mreža koristi njihove podatke za prodaju ciljanih reklama", rekla je komesarka za zaštitu potrošača Vera Jurova.

Zvaničnici i tijela EU su pojačali nadzor nad Fejsbukom poslije skandala s firmom Kembridž Analitika, koja je navodno nepropisno došla u posjed podataka oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

Izmjene su dio širih globalnih napora da se društvene mreže zauzdaju zbog zabrinutosti usljed kršenja privatnosti, štetnih sadržaja i drugih zloupotreba na internetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније