Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, Objavila: R.P. ]

27. 03. 2019. 10:38 >> 10:04

ANTISATELITSKOM RAKETOM

Indija tokom vježbe oborila satelit

Indija je tokom vježbe raketom uništila satelit u niskoj orbiti, rekao je indijski premijer Narendra Modi, čija zemlja je postala četvrta u svijetu koja je to uspjela, poslije SAD-a, Kine i Rusije.

"Naši naučnici su uništili satelit u niskoj orbiti, sa udaljenosti od 300 kilometara", naveo je Modi u televizijskom obraćanju naciji, dvije nedjelje prije početka parlamentarnih izbora.

Modi je naveo da je cilj "uspostavljanje mira, a ne stvaranje atmosfere rata" i da tehnologija "nije uperena ni protiv koga".

"Ovo je ponosan trenutak za Indiju", rekao je on i ocijenio da se njegova zemlja pridružila "svemirskim supersilama".

Operacija nazvana "Misija sila" trajala je tri minuta, a satelit je pogođen antisatelitskom raketom.

Takva antisatelitska tehnologija je problematična jer stvara veliku količinu svemirskog otpada koji se velikom brzinom kreće Zemljinom orbitom i predstavlja opasnost za druge svemirske objekte.

Nasuprot tome, korišćenjem lasera bi se instrumenti satelita mogli "zaslijepiti" a da njegov fizički integritet ne bude ugrožen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније