Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

18. 03. 2019. 10:52 >> 10:18
1

SAZNALI TEK SAD

Iznad Zemlje prošle godine eksplodirao zastrašujući meteor

Prošle godine u decembru, iznad Zemlje se dogodila izuzetno snažna eksplozija meteora,čija snaga je bila 10 puta jača od eksplozije bombe u Hirošimi, javlja NASA, a prenosi BBC. Radilo se o najvećoj eksploziji nakon one iznad grada Čeljabinska u Rusiji prije šest godina, odnosno drugoj po veličini u posljednjih 30 godina.

Ono što zabrinjava je da niko nije uočio nadolazeće nebesko tijelo, a naučnici su tek sada saopštili da se eksplozija nevjerojatne snage dogodila prije nekoliko mjeseci iznad Beringovog mora, graničnog mora na sjevernom kraju Tihog okeana između sjeverne Amerike i Azije.

Nekoliko puta u 100 godina

Astronom Lindli Džonson iz NASA-ine Kancelarije za koordinaciju planetarne obrane, rekao je za BBC da stručnjaci smatraju da vatrena kugla ove veličine projuri kroz našu atmosferu samo nekih dva ili tri puta tokom 100 godina.

18.decembra 2018. godine asteroid od 1400 tona i prečnika 10 metara, probio se kroz našu atmosferu iznad poluostrva Kamčatka brzinom od 32 km/s i eksplodirao 25.6 kilometara iznad Zemljine površine, udarnom energijom od 173 kilotona, piše New Scientist.

"Znači, oslobođena energija je bila toliko jaka da je iznosila 40% snage eksplozije u Čeljabinsku. Dogodila se iznad Beringovog mora tako da nije imala isti efekat i nije se pojavila u medijima", rekla je astrofizičarka Keli Fast, šefica projekta za praćenje tijela koja prolaze blizu Zemlje NASA-ine Kancelarije za koordinaciju planetarne obrane.

"To što imamo toliko puno vode na našoj planeti, zaista nam pomaže u njenoj obrani" dodala je.

Ko je primijetio snažnu nebesku eksploziju?

Američki vojni sateliti, primijetili su eksploziju još prošle godine i obavijestili o tome NASA-u. Eksploziju je primijetio i astrofizičar Piter Braun sa Univerziteta Vestern Ontario, u Kanadi.

On je meteor uočio prilikom posmatranja, sa najmanje 16 globalno pozicioniranih stanica za praćenje. Stanice koje su u mogućnosti da registruju talase niske frekvencije, postavljenje su širom svijeta tokom perioda hladnog rata, kako bi se mogli otkriti tragovi nuklearnih eksplozija.

Naučnici zabrinuti

Američki Kongres zadao je 2005. godine NASA-i da pronađe 90% asteroida koji prolaze blizu Zemlje, a koji su veći od 140 metara do 2020. godine. Svemirski objekti te veličine predstavljaju stvarni problem jer bi mogli ostaviti katastrofalne posljedice na cijele regione, ako se sudare sa Zemljom.

Međutim, naučnici procjenjuju da će im, uz sredstva koja imaju, trebati još dodatnih 30 godina da ispune ovu naredbu Kongresa.

Hrvatski stručnjaci već godinama upozoravaju 

Astronomska labiratorija u Hrvatskoj, u Višnjanu, odnosno na Tičanu, već neko vrijeme je druga najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju, pokazala je nedavno objavljena statistika Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije, a prije par dana popela se na fascinantno prvo mjesto, prestignuvši pritom uglednu svemirsku agenciju NASA-u.

Kao što je Index već pisao, legenda hrvatske astronomije Korado Korlević, jedan od najplodnijih lovaca na asteroide, kaže da ih astronomi u svijetu ponekad u šali nazivaju Volmartom svjetske astronomije, u smislu da imaju najbolji odnos cijene u odnosu na proizvod - da se na njih troši najmanje kada se uzme u obzir posao koji odrađuju s obzirom na to da nemaju nikakvo institucionalno finansiranje.

Vjerovatnost udara opasnog asteroida nije mala

Koliko je opasan objekt koji prolazi pored Zemlje, nije moguće saznati odmah nakon njegovog otkrića, odnosno opasnost objekta za Zemlju određuje se nakon analize njegovih brzina i uglova pod kojim se kreće na svojim orbitama.

Trenutno se zna za oko 19.000 tijela. Vjerovatnost za katastrofalni udar procjenjuje se na oko 1:100.000. Drugim riječima, u prosjeku jednom u 100.000 godina događa se neki udar katastrofalnih razmjera.

Opasnost od asteroida Apofis

Korlević je rekao da astronomi trenutno otkrivaju tijela koja nijesu u toj mjeri opasna, već su u rangu asteroida koji je uzrokovao razaranje u Tunguziji. Takvi udari mogu da spale neko područje, a da ne naprave krater. Međutim svojim prolaskom kroz atmosferu na tlu mogu da spale površinu od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara.

"Trenutno znamo za nekoliko objekata koji bi mogli biti vrlo opasni za Zemlju. Jedan od njih je Apofis, koji će predstavljati opasnost u aprilu 2036. godine. On će 2029. proći kroz tačku haosa, nakon čega će se znati treba li ga uništavati, hoće li samo proći blizu ili ćemo izdati upozorenje da se ljudi evakuišu iz priobalnih područja dok ne prođe cunami", rekao je Korado Korlević.

Zašto smo to tek sada saznali?

O razlozima zašto smo o tako snažnoj eksploziji asteroida iznad Zemlje saznali tek sada, trenutno možemo samo nagađati. New Scientist ne odgovara na to pitanje, ali iznosi svoju pretpostavku.

Naime, prije nego se krene u teorije zavjera, moguće je da se radi samo o tome da je astrofizičaru Piteru Braunu i NASA-i trebalo neko vrijeme da obrade sve podatke prikupljene tokom mjerenja. Ipak treba biti na oprezu i dobro dođe detaljno provjeravanje svih informacija, prije nego što se objavi da je iznad naših glava nedavno eksplodiralo vatreno tijelo čija je eksplozija bila 10 puta jača od eksplozije bombe u Hirošimi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније