Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92.net, objavila B.B. ]

07. 03. 2019. 23:34   >>  23:06

U CERNU

Grade veći akcelerator od postojećeg

Francuski astrofizičar Orelijen Baro (Aurelien Barrau) izjavio je danas da će Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izgraditi veći akcelerator od trenutno najvećeg svjetskog akceleratora čestica, takozvanog Velikog hadronskog sudarača.

"Sadašnji Veliki hadronski sudarač omogućava da se sudaraju protoni sa energijom oko 1.000 milijardi puta većom od vidljive svjetlosti", rekao je Baro agenciji Beta i dodao da tunel podzemnog kružnog akceleratora ima dužinu od oko 27 kilometara.

Prema njegovim riječima, novi akcelerator nazvan Budući cirkularni sudarač FCC (Future Circular Collider) će imati veličinu od oko 100 kilometara čime će moći da "ima energiju deset puta veću od Velikog hadronskog sudarača".

Baro je dao izjavu komentarišući saopštenje CERN-a o nadogradnji sadašnjeg Sudarača koji će kasnije biti zamijenjen FCC-om. Astrofizičar i kosmolog iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) u Grenoblu i koji sarađuje sa CERN-om, rekao je da će cio projekat koštati oko 10 milijardi eura.

FCC, projekat koji je pokrenut 2014. godine, trebalo bi da počne s radom oko 2040. godine. Dotle će Veliki hadronski sudarač biti nadograđen i očekuje se da će već donijeti nove rezultate koji će olakšati analizu otkrića novog akceleratora.

CERN je sinoć saopštio da uskoro kreće u nadogradnju Hadronskog sudarača u sklopu novog eksperimenta potrage za česticama povezanim s tamnom materijom, kao što su crni fotoni.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja navela je da će se novi eksperiment odnositi na čestice koje imaju slabu međusobnu interakciju. Neke od tih čestica su povezane sa tamnom materijom, koja je prema hipotezama, materija koja nije osjetljiva na elektromagnetnu silu i ne može da emituje svjetlost, zbog čega se teško otkriva.

Veliki hadronski sudarač, kako su naveli naučnici, ne može da detektuje te čestice, zbog čega će uskoro biti postavljen novi detektor (Faser) koji će tražiti hipotetičke čestice, posebno crne fotone.

Prvi rezultati se mogu očekivati od 2021. godine. Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice čije se postojanje dugo pretopostavljalo, Higsovog bozona, bez kojeg čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez kojeg ne bi bilo materije.

Otkrivanje Higsovog bozona donijelo je naučnicima Fransoa Angleru i Piteru Higsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније