Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

27. 02. 2019. 14:21   >>  13:49

TEŠKA POLA TONE

Uskoro na Zemlju pada stara sovjetska sonda

U orbiti naše planete, nalazi se sve više i više smeća, odnosno ostataka bivših satelita, dijelova letjelica ili uređaja koje smo poslali u svemir. Većina tog otpada je mala i ne predstavlja značajnu prijetnju, no neki komadi koji lebde iznad nas zaista su veliki; radi se o objektima težine nekoliko stotina kilograma ili čak nekoliko tona.

Jedan od takvih objekata, uskoro će krenuti prema Zemlji i pitanje je hoće li to za stanovnike Zemljine površine predstavljati opasnost, piše Science Alert.

Radi se o Kosmosu 482, sovjetskoj letjelici koja je u svemir lansirana 31. marta 1972. godine. Trebala je krenuti prema Veneri, ali se raspala prilikom napuštanja orbite.

Dio letjelice pao je natrag na Zemlju u roku od mjesec dana nakon lansiranja, ali njen veliki dio još uvijek je gore iznad nas, uključujući i njenu sondu za slijetanje koja je teška 495 kilograma.

Očekivalo se da će pasti na Zemlju između 2023. i 2025. godine, ali bi se to moglo, prema najnovijim proračunima, dogoditi i prije, čak možda i ove godine.

Mnogi će se zapitati u čemu je problem, s obzirom na to da su se do sada mnoge letjelice srušile u našu atmosferu i u njoj pritom izgorjele.

Međutim, ovdje je situacija komplikovanija.S obzirom na to da je sonda Kosmos 482 dizajnirana za spuštanje na Veneru, pakleno vruću planetu, očekuje se da će preživjeti pad kroz atmosferu i na površinu Zemlje stići u jednom komadu.

Naime, sestrinska sonda Kosmosa 482, Venera 8, koja je lansirana četiri dana ranije, uspješno se spustila na površinu Venere, planetu sa prosječnom temperaturom od 462 stepena Celzijusa. Tamo je, što je još nevjerojatnije, preživjela više od 50 minuta, šaljući pritom podatke na Zemlju.

Dakle, radi se robusnom dizajnu za koji se pretpostavlja da će preživjeti ulazak u atmosferu.

Trebamo li da brinemo? Teško je reći, ali je opasnost po naše živote, vrlo mala, piše Science Alert. Naime, većina svemirskih ostataka, poput kineskog satelita Tiangonga-1 koji je nakon završetka misije krenuo prema Zemlji, završava negdje u okeanu, s obzirom na to da on pokriva veći dio Zemljine površine.

Mada nismo u mogućnosti da kontrolišemo i odredimo tačnu lokaciju pada satelita (dokaz tome je svemirska stanica Skylab koja je 1979. godine prosula svoje dijelove po Australiji), do danas nijesmo imali smrtnih slučajeva zbog padajućih krhotina iz svemira. Iako za sve postoji prvi put, velika je vjerovatnoća da ćemo biti sigurni i da nas neće pogoditi komadić starog sovjetskog satelita.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније