Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

12. 02. 2019. 08:40   >>  08:15 14

NAUČNICI TVRDE

Isus je zapravo bio Grk

Isus Hrist nije Jevrej, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu "Amazon Prime". U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apoloninus Tajan, koji je propovijedao i činio čuda, zapravo sin Božiji.

Dokumentarac naime, otkriva da su Isusa zamijenili sa ovim grčkim filozofom koji je živio u isto vrijeme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavjetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apolonije Tjanski, prenosi Dejli Mejl.

"Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao", navodi se u dokumentarcu. Dokumentarni film Amazona, "Biblijske zavjere", zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije.

Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavjetu može da bude Apolonije.

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini prije nove ere u Centralnoj Anatoliji. I Isus i Apolonije su bili propovjednici i činili su čuda u prvom vijeku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.

Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sljedbenike - na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu.

"Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa", navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast.

"Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nijesu ni mogli da zamisle. I, za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao", navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nijesu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije.

"Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na Bibliju, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka", napisao je jedan gledalac.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније