Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

15. 02. 2013. 11:34 >> 11:31

SISTEMSKI RAČUNAR

Kompjuter koji nikada ne blokira

Da postoji! Računar koji imitira nasumičnost prirode, u stanju je da se istog trenutka oporavi od blokade tako što popravlja loše podatke.

 

 

Nazvan „sistemski“ računar, ova mašina koja je u stanju da se sama popravlja i koja se trenutno nalazi na Univerzitetskom koledžu u Londonu, mogla bi da održava kritične sisteme u stalnom radu.

Svakodnevni računari nijesu u stanju da stvore modele prirodnih procesa poput rada neurona. To je zato što prate sekvence izvodeći jednu po jednu operaciju.

„Priroda ne funkcioniše na taj način. Njeni procesi su distribuirani, necentralizovani i ne podliježu vjerovatnoći, ali su u isto vrijeme sposobni da budu tolerantni na greške i da se liječe. Računari bi takođe trebalo to da rade“, izjavio je Piter Bentli, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Današnji kompjuteri obavljaju operacije po spisku instrukcija. Iako je trenutni sistem dobar za računanje nije u stanju da se bavi simultanim akcijama.

„Čak i kada vam se čini da vaš računar koristi sve programe u isto vrijeme, on se samo pravi da to radi, ali ustvari svoju pažnju prebacuje sa jednog na drugi izuzetno brzo“, kaže Bentli.

On i njegov kolega Kristos Sakelario stvorili su kompjuter u kom su podaci povezani sa instrukcijama koje mu govore šta da radi sa njima, a njegovi sistemi se aktiviraju u redosljedu koji je odabrao nasumičan generator brojeva dizajniran da oponaša slučajnost prirode.

Sistemi obavljaju svoje instrukcije simultano bez dodjeljivanja prioriteta.

Ono što je najbitnije, ovaj računar posjeduje veliki broj kopija instrukcija koje su distribuirane kroz njegove brojne sisteme, tako da, ukoliko se neki od njih pokvari, sistem može da pristupi instrukcijama na drugom mjestu i popravi kvar. I za razliku od standardnih operativnih sistema koji „padaju“ kada pristupe memoriji, „sistematski“ kompjuter nastavlja da radi pošto svaki individualni sistem posjeduje sopstvenu memoriju.

Ovaj par naučnika trenutno pokušava da nauči kompjuter da sam prepravlja svoj kod kao odgovor na promjene u njegovoj sredini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније