Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

15. 12. 2018. 09:58   >>  09:32

NEKOLIKO TRIKOVA

Kompjuter je usporio i baguje? Probajte ovo

Evo nekoliko jednostavnih načina da ubrzate kompjuter pun nepotrebnog softvera (ili prašine).

Računar vam je odjednom spor i nemate ideju zašto se vaše aplikacije vuku?

Počnite sa sitnim stvarima poput zatvaranja nekoliko kartica, prestanku spremanja svega i svačega na desktop i konačno - čišćenju vašeg tvrdog diska od suvišnih aplikacija.

Svi ovi koraci trebalo bi bar malo da pomognu. Ako i dalje imate problema sa svakodnevnim radom, vrijeme je da isprobate nekoliko alternativnih solucija. 

Počistite vaš računar 

Ponekad se ne čini, ali kompjuter je mašina kao i svaka druga i zahtijeva određen nivo fizičkog održavanja. Pod tim, naravno, mislimo na čišćenje prašine koja se tokom godina korišćenja vjerovatno nakupila na dnu kućišta i među komponentama. Uzrok su dijelom i ventilatori koji hlade vaše komponente, ali u isto vrijeme privlače čestice nečistoće. Ako ga ne čistite, vremenom će postajati sve toplije i sporije. 

Kako se riješiti prašine? 

Vaše glavno oružje u ovom slučaju je komprimovani vazduh u limenci koji može da se kupi u prodavnicama opreme za računare. Ako imate laptop, obratite pažnju gdje ga ostavljate poslije korišćenja. Neki prenosnici imaju ventilatore koji služe za hlađenje komponenti i donjeg dijela kućišta, što znači da stavljanje računara na bilo šta osim vaše ruke i čistog stola po pravilu rezultira uvlačenjem prašine i spomenutim pregrijavanjem. 

I molimo vas - ne usisavajte prašinu iz kućišta usisivačem jer možete da oštetite računar. 

Da li znate koji se programi pokreću pri pokretanju računara? 

Bez obzira da li imate Windowse ili macOS, vaš računar uvijek pri pokretanju pokreće unaprijed određeni niz programa. Ovo je vrlo korisno ako se radi o aplikacijama koje moraju biti aktivne sve vrijeme (najbolji primjer su antivirusi), ali kao i kod svih stvari u životu - previše može naštetiti. Ako imate prevelik broj programa koji se pokreću u StartUp fazi, postoji šansa da će se računar pokretati, pa čak i raditi sporije. Ovome možete doskočiti na vrlo jednosavan način. Na Macu iditee u System Preferences > Users and Groups > Login Items. Tamo pronađite aplikacije koje vam ne trebaju i obrišite ih sa popisa. Ista stvar važi i za Windowse - pokrenite Task Manager, tamo odaberite karticu Startup i u njoj deaktivirajte neželjene aplikacije. 

Oslobodite prostor na disku 

Koliko ste puta instalirali masivnu aplikaciju i poslije na nju potpuno zaboravili? Ne brinite - to se dešava svima, pogotovo u eri kada zapremnina desktop računara bez problema premašuje 1 terabajt prostora. U svakom slučaju, ako ikad odlučite malo da oslobodite prostor na vašem kompjuteru, bacite pogled na aplikacije koje ne koristite - i deinstalirajte ih. Ako ni to nije dovoljno, otvorite mapu Downloads i obrišite sve užase koje ste ostavili tamo. Konačno, ispraznite koš za smeće. 

Naravno, ako ni sve navedeno ne pomaže, vrijeme je da pogledate sva mjesta na kojima ste spremali datoteke i provjerite koliko mjesta zauzimaju. Konačno - ako sve navedeno ne pomaže, velike su šanse da je krivac za hrpu zauzetog prostora na vašem računaru vaš operativni sistemv i njegova brzorastuća kolekcija privremenih datoteka. 

Za ovakvo nešto najbolje je posegnuti za specijalizovanim aplikacijama. Ako imate Mac, dobro će vam doći CleanMyMac. Što se PC-ja tiče, rješenje se nalazi u samom operativnom sistemu.

Storage Sense je automatski alat koji Windowsima omogućuje da automatski brišu privremene podatke, dok vam Disk Cleanup daje malo veću kontrolu nad brisanjem nepotrebnih podataka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније