Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ RTS, objavila B.B. ]

07. 12. 2018. 23:35   >>  23:09

U NJEMAČKOJ

Napravili prvi 3D štampani motocikl

Prvi svjetski 3D štampani motocikl ugledao je svjetlost dana u Njemačkoj. Ima samo 15 djelova i potpuno je spreman za vožnju.

Zove se Nera i izgleda kao da je napravaljen za Betmena. Napravljen je isključivo pomoću 3D štampača. To podrazumijeva gume, viljušku motocikla, sjedište i ram. Praktično, molekul po molekul, odštampane su sve komponente, osim električnih. Tehnika je, doslovno, izmišljena.

"Posebno sam ponosan na gume. Tvrde su, napravljene od specijalnog materijala, sa posebnom šarom. Njihov dizajn je potpuno novi način razmišljanja o gumama", objašnjava pronalazač Danijel Buning.

Tri-de štampanje omogućava dizajnerima da pretvore ideje u konkretne predmete dva puta brže. Nera je, od koncepcije do realizacije, nastala za 12 nedjelja.

Pri tom, 3D štampa omogućava kreiranje, čak i onih oblika koji su, tradicionalnom metodom, nedostupni. Nera za sada ne ide u masovnu proizvodnju.

Ljubitelji motocikala nadaju se da će, ipak, stići do prodaje, samo dok još odštampaju i kacige.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније