Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

20. 11. 2018. 10:01   >>  09:37

PROGRAM MIKROSATELITA SAD I RUSA

Ugovor od milijardu dolara pod znakom pitanja

Ugovor vrijedan milijardu dolara za pokretanje 21 rakete "Sojuz" u naredne dvije godine s "mikrosatelitima", dio je planova jedne američke kompanije za pružanje širokopojasnog pristupa Internetu udaljenim područjima svijeta, uključujući dijelove Sibira, ali je to zbog strahovanja od nekontrolisanog Interneta pod znakom pitanja, piše Radio Slobodna Evropa.

Za kompaniju "OneWeb", ovaj pokušaj se smatra kritičnim korakom. Za rusku svemirsku agenciju, Roskosmos, ugovor sa američkom komapnijom je bio presudan izvor privatnih prihoda, kao i osnova za uspon na razvijenom globalnom tržištu za malo satelitsko lansiranje. Ali sada, samo nekoliko mjeseci prije planiranog pokretanja, čini se da Federalna služba sigurnosti (FSB) to može u potpunosti da prekine.

Dnevni list Komersant je izvijestio da FSB, glavna sigurnosna i obavještajna agencija u Rusiji, ozbiljno razmišlja o mikro satelitskom poduhvatu. Citirajući neimenovane vladine zvaničnike, u članku se navodi da se FSB plaši da bi imati internet provajdera čiji bi se signali prenosili putem satelita, onemogućilo agenciju da filtrira i prati internet saobraćaj.

Štaviše, izvori su rekli novinama, sigurnosni zvaničnici strahuju da bi sateliti mogli da se koriste za špijuniranje na osjetljivim ruskim vojnim lokalitetima.

Agencija Rojters objavila je 24. oktobra izvještaj sličan Komserantovom, u kome je citirala zvaničnika FSB-a koji je izrazio određenu zabrinutost zbog špijuniranja na satelitima.

Novinska agencija Interfaks, izvjestila je da je izvršni direktor odsjeka Roskosmosa koji se bavi stranim komercijalnim ugovorima, uključujući i sporazum sa OneWebom, bio prisiljen da podnese ostavku, nakon što je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin naredio inspekciju odsjeka.

Osnovan od Grega Vajlera, bivšeg izvršnog direktora u Google-u, OneWeb ima za cilj da postavi stotine satelita u nisku orbitu na Zemlji, kako bi osigurao komunikaciju putem podataka na udaljenim lokacijama. OneWEW je jedna od kompanija koje to pokušavaju, ali je privukla najviše pažnje privatnih finansijera, počela je graditi fabrike za montažu i bila je najbliže lansiranju satelita sa zemlje.

Ključno u ovom pokušaju bilo je sklapanje ugovora sa Arianespaceom kako bi se organizovalo lansiranje i korištenje ruske radne rakete, "Sojuz", koja se prvenstveno lansira iz ruskih objekata u Bajkonuru i Vostočnom, a nekoliko puta i sa poligona Evropske svemirske agencije u Kourou, u Francuskoj Gvajani.

U vrijeme kada je ugovor potpisan 2015. godine, tadašnji šef Roskosmosa ga je pozdravio kao "dokaz konkurentnosti Rusije". Prvo lansiranje rakete "Sojuz" sa 10 mikro-satelita je bilo planirano u maju 2018. godine iz Kouroua, ali je potom pomjereno na kraj godine. Sada je planirano za februar 2019. godine.

Dvije godine kasnije, OneWeb je osnovao zajedničko preduzeće sa ruskom podružnicom Roskosmosa, zvanom Gonets, koji će pružati internet uslugu u Rusiji, a u kome američka kompanija ima 60, a ruska 40 posto vlasništva.

Ranije ove godine, Viler je rekao za industrijsku publikaciju Space News da će mreža satelita zapravo imati zemaljske stanice, putem kojih bi se promet Interneta kanalisao. Ali njegovi komentari sugerišu da ne bi bilo neophodno da zemaljske stanice budu u svakoj zemlji u kojoj je ponuđena Internet usluga.

Posljednjih godina, Rusija je stalno pojačavala kontrolu i nadgledanje nekada potpuno neograničenog Interneta u zemlji. Dio tog napora uključuje uređivački sadržaj policije i, na primjer, kažnjavanje ljudi za dijeljenje materijala na društvenim mrežama koji se smatraju ekstremnim po ruskim zakonima o ekstremizmu.

Međutim, ruski regulatori su takođe prešli na pooštravanje tehničkih kontrola, zahtijevajući od velikih tehnologija i internet kompanija poput Googlea ili Facebooka da fizički smještaju servere unutar Rusije, što bi ruskim agencijama za poštivanje zakona omogućilo pristup njima. To uključuje i upotrebu sistema poznatog kao SORM, koji je u suštini filter - crna kutija veličine starog video rekordera - koja omogućava ruskim sigurnosnim agencijama da presretnu ili prisluškuju internet saobraćaj.

Još 26. oktobra, Rogozin je razgovarao u Moskvi s izvršnim direktorom kompanije Arianespace Stefanom Izraelom o OneWeb-u, navodi se u saopštenju na internet stranici kompanije Roskosmos.

Sastanak je održan dva dana nakon izvještaja Rojtersa o ruskim primjedbama. U izvještaju se navodi da su OneWeb i Gonets restrukturirali svoj udio u zajedničkom ulaganju kako bi Gonets bio većinski vlasnik.

Za posmatrače globalne komercijalno-satelitske industrije, neizvjesnost koja visi iznad jednog takvog visokoprofilnog, dobro finansiranog projekta kao što je OneWeb, naštetila je sposobnost Roskosmosa da bude konkurentan igrač za svemirski let.

Jedan od ostalih unosnih izvora prihoda Roskosmosa je njihov ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA, da šalje astronaute do i od Međunarodne svemirske stanice. No, nedavni incident u koji je uključena i raketa "Sojuz" izazvao je pitanja o ruskoj tehnologiji koja je prisutna već decenijama i smatrala se pouzdanom.

Kazahstan, gdje se nalazi čuveni ruski kosmodrom Bajkonur, nedavno je saopštio da je unajmio privatnu američku kompaniju SpaceX, za pokretanje nekoliko svojih vlastitih naučnih satelita.

Neizvjesnost s OneWebom može udaljiti korisnike od Roskosmosa, izjavila je Karisa Kristensen, osnivačica i izvršna direktorica kompanije Bryce Space and Technology, istraživačke skupine sa sjedištem u Virdžiniji koja je fokusirana na komercijalnu svemirsku industriju.

"To samo isključuje Rusiju od nekih od najaktivnijih komercijalnih svemirskih aktivnosti koji se danas odvijaju, a predaje potencijalno vrlo poželjne korisnike drugim manjim pružateljima usluga", rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније